Διεθνής διάσκεψη της Σεούλ με θέμα “Ένας πόλεμος, δύο μέτωπα”, Μάιος 2023

Ended soon

4η συνάντηση, Μάιος 2023
Διεθνής διάσκεψη της Σεούλ με θέμα “Ένας πόλεμος, δύο μέτωπα”, Μάιος. 2023
15 Μαΐου 2023

Στις 15 Μαΐου, η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα πραγματοποίησε τη Διεθνή Συνδιάσκεψη της Σεούλ στο ξενοδοχείο Ramada Seoul Dongdaemun στη Νότια Κορέα.

Μόλις δύο μήνες μετά τη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Καράκας τον περασμένο Μάρτιο, μετά τη συγκρότησή της στη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο και τη διεξαγωγή της Διεθνούς Συνδιάσκεψης στο Βελιγράδι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα διοργάνωσε τη Διεθνή Συνδιάσκεψη της Σεούλ με θέμα “Ένας πόλεμος, δύο μέτωπα”.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν 25 κόμματα και πολιτικές οργανώσεις από 23 χώρες της Ασίας, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ 8 κόμματα από 8 χώρες συμμετείχαν γραπτώς και με βίντεο.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν υπό τις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη και του επικείμενου πολέμου στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν στην Ανατολική Ασία, την επέκταση της τριμερούς στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας, η οποία είναι η <ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ> και την ένταση της φασιστικής καταστολής, και τα καθήκοντα των παγκόσμιων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ανακοίνωσαν επίσης τη Διακήρυξη της Σεούλ, στην οποία η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ενέκρινε όρθιοι με χειροκροτήματα.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, Yang Goeun, προήδρευσε της διάσκεψης. Αποτελούνταν από τρεις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, τις ομιλίες έκαναν ο Δημήτριος Πατέλης (Εκπρόσωπος της Συλλογικότητας Αγώνα για την Επαναστατική Ενοποίηση της Ανθρωπότητας, Ελλάδα), η Βαλτική Πλατφόρμα (Λετονία), ο Peter Gal (Μέλος του Προεδρείου του Κόμματος του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος), Milan Krajča (Αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας, Τσεχική Δημοκρατία), Bartosz Bieszczad (Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας), Aleksandar Đenić (Εκτελεστικός Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, Σερβία), Malyguine Nil (Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετία)), Juan José Sánchez (Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας), Andrea Mencarelli (Δίκτυο Κομμουνιστών, Ιταλία), Sandro Scardigli (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Εξωτερικών του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), Yannick Duterte (Πόλος της Κομμουνιστικής Αναγέννησης στη Γαλλία), Dmitrii Kuzmin (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, Ρωσία), Klara Azhybekova (γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κιργιζίας) και ένας από τους διοργανωτές διάβασαν τις ομιλίες του Korea-is-One, Βέλγιο.

Στη δεύτερη ενότητα, ο Ricardo Molina (πρώην αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας), ο Eduardo Goncalvesserra (Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας), ο ανθρωπιστής, ο Coulibaly Adama (Dynamique Unitaire Panafricaine) και ο Charles Hoareau (εκπρόσωπος της Association Nationale des Communistes) πραγματοποίησαν τις ομιλίες τους. Ο Derek Ford (Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση) συμμετείχε μέσω βίντεο. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από το Λαϊκό Κόμμα του Παναμά, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού, την Vanguardia Española, την Ένωση Προλεταριάτου, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου, τη Levica (Μαρκεδονία) και τον Leonid Shkolnikov (Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Λευκορωσία).

Στην τρίτη ενότητα, μίλησαν οι Joti Brar (Αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)), το Παρατηρητήριο της Στρατιωτικής Συμμαχίας των ΗΠΑ (Ιαπωνία), Luis Aravena( Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής (Προλεταριακή Δράση)), Christopher Joseph Helali (Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ). Ένας από τους διοργανωτές διάβασε την ομιλία του Stephen Cho (Συντονιστής του Κορεατικού Διεθνούς Φόρουμ).

Στο τέλος της διάσκεψης, η αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό), Joti Brar διάβασε τη “Διακήρυξη της Σεούλ: Το ανερχόμενο κύμα του παγκόσμιου πολέμου στην ανατολική Ασία”.

Στις τελικές παρατηρήσεις του, στην ομιλία της δήλωσε ότι “Για μας, δύο συνθήματα “Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!” και ” Λαός, ενωμένος, ποτέ ηττημένος!”. ” είναι η επιστημονική μας πεποίθηση που αποδεικνύεται από την πράξη” και “η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα σηκώνει το λάβαρο του αντιιμπεριαλισμού και συνεχίζει σθεναρά να προχωράει με συνέπεια και αταλάντευτα στους μαζικούς αγώνες καθώς και στους ιδεολογικούς αγώνες”, “εμείς, ο λαός θα βάλουμε τέλος στον ιμπεριαλισμό και τους εντολοδόχους του με ενότητα και αγώνα, και θα χαράξουμε την ημέρα της ανεξαρτησίας και της απελευθέρωσης, την ημέρα της επανάστασης και της νίκης που ο λαός θα είναι κυρίαρχος της πολιτικής και της οικονομίας του”.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη της Σεούλ φωτογραφήθηκαν μαζί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης της Σεούλ που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες ομόφωνα:

Διακήρυξη της Σεούλ: Σεούλ: Η αυξανόμενη παλίρροια του παγκόσμιου πολέμου στην ανατολική Ασία

Συμφωνούμε ότι:

– η ιμπεριαλιστική παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε βαθιά συστημική κρίση, από την οποία τα μονοπώλια προσπαθούν απεγνωσμένα να απεγκλωβιστούν εις βάρος των μαζών του κόσμου.

– καθώς η οικονομική κρίση επιδεινώνεται, η προσπάθεια των εκμεταλλευτών να βρουν και να ελέγξουν τις ευκαιρίες απόσπασης κέρδους, η προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους με κάθε κόστος, παίρνει όλο και πιο απελπιστικές διαστάσεις και σπρώχνει τον κόσμο αδυσώπητα σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

– αυτός ο πόλεμος, όπως και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που προηγήθηκαν, πηγάζει από τις αναπόφευκτες αντιφάσεις που είναι ενσωματωμένες στο σύστημα παραγωγής για το κέρδος – αντιφάσεις που έλαβαν χώρα παγκοσμίως μαζί με την καπιταλιστική αγορά.

– κανένα κόστος δεν θα θεωρηθεί πολύ μεγάλο από τους εκμεταλλευτές, αν τελικά καταφέρουν να αποκαταστήσουν τη ζήτηση στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά. Αυτό ελπίζουν να το πετύχουν μέσω της τεράστιας επέκτασης της ανάγκης για εξοπλισμούς και μέσω της ανάγκης για ανοικοδόμηση μετά την τεράστια καταστροφή ζωών, προϊόντων και υποδομών.

– η λογική του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού είναι ασύμβατη και αδιαπέραστη από τη λογική των ανθρώπινων όντων- και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μάζες έχουν αποδειχθεί σταθερά ανίκανες να πείσουν τους εκμεταλλευτές να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους μέσω της δύναμης των ορθολογικών επιχειρημάτων, όσο αυτονόητες και αν είναι οι αλήθειες που προσπαθούμε να παρουσιάσουμε σχετικά με τις κοινές ανθρώπινες ανάγκες ή την αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή.

Εμείς, οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στη Σεούλ, δηλώνουμε τα εξής

– η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία προκλήθηκε από την ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εκπαιδεύοντας και κατευθύνοντας τις νεοναζιστικές δυνάμεις της, οι οποίες είχαν λεηλατήσει το λαό και τους πόρους της χώρας και είχαν μετατρέψει το στρατό της σε μια δύναμη αντιπροσώπων, για να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός σε μια μακροχρόνια ιμπεριαλιστική επιδίωξη να καταστραφεί η ακεραιότητα, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ρωσίας και να ανοίξει το τεράστιο έδαφός της στην απρόσκοπτη λεηλασία από τις δυτικές εταιρείες και τους χρηματοδότες.

– η ίδια επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία πιέζει να ανοίξει περισσότερα μέτωπα στον πόλεμο που διεξάγει με γνώμονα τα κέρδη της στην ανατολική Ασία, και για το σκοπό αυτό έχει περάσει δεκαετίες δημιουργώντας στρατούς αντιπροσώπων στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, τους οποίους ελπίζει να χρησιμοποιήσει με παρόμοιο τρόπο για να καταστρέψει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κίνας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ανοίγοντας τους λαούς και τους πόρους τους στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία και υπερεκμετάλλευση.

– αυτές οι περιοχές, αν και χωρίζονται από χιλιάδες χιλιόμετρα, συνδέονται στενά μεταξύ τους, αποτελώντας δύο μέτωπα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται και επιταχύνεται από τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να διατηρήσουν το αποτυχημένο σύστημά τους με κάθε μέσο.

– ο λαός της Νότιας Κορέας, που υποφέρει κάτω από το τριπλό βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής κατοχής, έχει ζήσει τα τελευταία 78 χρόνια ως αποικιοκρατικά υποκείμενα των ΗΠΑ, οι βάσεις των οποίων κυριαρχούν στη χώρα τους, οι αξιωματικοί τους κατευθύνουν το στρατό τους, οι χρηματοδότες τους ελέγχουν την οικονομία τους και οι μυστικές υπηρεσίες τους κατευθύνουν όλο το πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής τους.

– ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών δομών των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και στην ενίσχυση των στρατών αντιπροσώπων που έχουν στη διάθεσή τους οι ιμπεριαλιστές για τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων πολέμων τους εναντίον της Κίνας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

– η φασιστική μαριονέτα Γιουν Σουκ Γιολ και η κυβέρνησή του στη Σεούλ ενεργούν για λογαριασμό των αμερικανών χρηματοδοτών τους και ξεπουλάνε τα συμφέροντα των κορεατών συμπατριωτών τους προφέροντας όλο και πιο πολεμοχαρείς και απερίσκεπτες δηλώσεις που δείχνουν την ετοιμότητά τους να οδηγήσουν τη χώρα σε πόλεμο ανά πάσα στιγμή.

– διεξάγοντας ακατάπαυστα προκλητικές πρόβες για πυρηνικό πόλεμο και για “επιχειρήσεις αποκεφαλισμού” της ηγεσίας εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας στο έδαφος της Νότιας Κορέας, πάνω από τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας και στα νερά της Νότιας Κορέας, η “τριμερής συμμαχία” ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναγκάζει το λαό και το στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας σε μόνιμη πολεμική ετοιμότητα, χωρίς ποτέ να γνωρίζει πότε μια από αυτές τις “πρόβες” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για μια πραγματική εισβολή.

– η καλύτερη άμυνα για τον κορεατικό λαό από αυτή την τρέλα είναι η αναδυόμενη βόρεια τριπλή συμμαχία Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας-Κίνας-Ρωσίας, της οποίας η αυξανόμενη συνεργασία στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα προσφέρει ελπίδα διαφυγής από τα νύχια του ιμπεριαλισμού στους λαούς όλης της περιοχής.

– χρησιμοποιώντας τον κορεατικό λαό και τη γη ως απλά αναλώσιμα πιόνια στις κινήσεις τους για τον έλεγχο του εδάφους και των πόρων αυτού που ξεκάθαρα βλέπουν ως “μεγάλη σκακιέρα” – όπως ακριβώς έκαναν με το λαό της Ουκρανίας και ετοιμάζονται να κάνουν με το λαό της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής, της Ταϊβάν και αλλού – οι ιμπεριαλιστές δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο λίγο νοιάζονται για τις ζωές των μαζών της ανθρωπότητας.

– με τον τρόπο αυτό, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι, παρά τα μετέπειτα λόγια τους για “ποτέ ξανά”, τα “δικαιώματα των εθνών”, τα “ανθρώπινα δικαιώματα” και την “ισότητα”, οι υπεροπτικές συμπεριφορές τους παραμένουν αμετάβλητες από τις ημέρες που έριχναν τους εργάτες του κόσμου στα χαρακώματα και μπροστά στα κανόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κατά δεκάδες χιλιάδες.

– ανεξάρτητα από το ποιος θα ρίξει την πρώτη βολή σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των πολέμων που επωάζονται στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν, οι στρατοί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Κίνας θα διεξάγουν πόλεμο αυτοάμυνας και εθνικής απελευθέρωσης.

– το μέρος που προκαλεί την πυρηνική αντιπαράθεση και που έχει ωθήσει τόσα άλλα κράτη να αναπτύξουν αυτά τα εξαιρετικά καταστροφικά όπλα για να μην αναγκαστούν να υποταχθούν σε αποικιακή υποτέλεια, είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα και ότι το έκανε μόνο όταν ήταν σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα αντίποινα.

– ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ο πλήρης παγκόσμιος πυρηνικός αφοπλισμός είναι να καταστραφεί μια για πάντα το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό παγκόσμιο σύστημα παραγωγής για το κέρδος και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έθνους από έθνος. Σε αυτή την προσπάθεια, όλη η προοδευτική ανθρωπότητα πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό εκείνων που πολεμούν τη νεοναζιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον πλανήτη ή ποιο μπορεί να είναι το σημερινό κοινωνικό τους σύστημα.

– η πρωταρχική αντίφαση στον κόσμο σήμερα είναι αυτή ανάμεσα στο ιμπεριαλιστικό μπλοκ του Νάτο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και στη μάζα της ανθρωπότητας που υποφέρει και ότι το πρωταρχικό καθήκον των σοσιαλιστών και των αντιιμπεριαλιστών είναι να μεγιστοποιήσουν τις δυνάμεις που μπορούν να συγκεντρωθούν για να νικήσουν αυτόν τον εχθρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προόδου.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.