Αυτός ο πόλεμος έχει και μια δίκαιη αφετηρία. Σχολιασμός της Απόφασης της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία από την Ιδεολογική Επιτροπή της Κ.Ε του ΚΕΚΡ

Ended soon

Αυτός ο πόλεμος έχει και μια δίκαιη αφετηρία. Σχολιασμός της Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία από την Ιδεολογική Επιτροπή της Κ.Ε του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ).

8 Απριλίου 2022
Σε αυτόν τον σχολιασμό πρέπει συχνά να επαναλαμβάνουμε τη λέξη “Ντονμπάς”, διότι η επίκληση των γεγονότων στο Ντονμπάς είναι η ρίζα της διαφωνίας μας με τους Έλληνες συντρόφους μας στην εκτίμηση αυτού του πολέμου.
Η απόφαση των Ελλήνων Κομμουνιστών αναφέρει: “Το ΚΚΕ καταδίκασε από την αρχή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό της Ουκρανίας”. (Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί: δεν υπάρχει αλληλεγγύη με τον λαό του Ντονμπάς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μέρος του ουκρανικού λαού σύμφωνα με όλες τις επίσημες εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, και ο οποίος υποφέρει από τους ναζί επί 8 χρόνια;) Η απόφαση συνεχίζει λέγοντας ότι ο ουκρανικός λαός πληρώνει το τίμημα του ανταγωνισμού και του αγώνα μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας για τη διαίρεση των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Πράγματι! (Μόνο που το Ντονμπάς πληρώνει επίσης το τίμημα, και μάλιστα με την πιο επικίνδυνη μορφή για τις ζωές των ανθρώπων – τη μορφή της φασιστικής τρομοκρατίας και της γενοκτονίας. Μέσα σε 8 χρόνια οι Ναζί έχουν ήδη σκοτώσει περίπου 15 χιλιάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών).
Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν εδώ και πολλά χρόνια εμπλακεί στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Και θα προσθέταμε ότι μέρος αυτής της περικύκλωσης ήταν η εγκαθίδρυση, το 2014, ενός φασιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία, το οποίο ήταν αδίστακτα ρωσοφοβικό, συντρίβοντας ανελέητα όλους τους διαφωνούντες και σκοτώνοντας τους κατοίκους του Ντονμπάς, που είχαν αποσχιστεί από αυτό.
Μιλώντας για την απόσχιση αυτή, η απόφαση αναφέρει: “Η Ρωσία, από την πλευρά της, προχώρησε στην απόσχιση από τα εδάφη της Ουκρανίας… για τα δικά της συμφέροντα. (Αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι ο λαός του Ντονμπάς ήταν αυτός που “αποσχίστηκε” από τα εδάφη που εξεγέρθηκαν κατά της φασιστικής δικτατορίας και εξέφρασε με δημοψηφίσματα τη βούληση του λαού να μη ζήσει κάτω από τη φτέρνα των φασιστών).
Τα γεγονότα αυτά, αναφέρει η απόφαση, αποτελούν τραγική απόδειξη της ιστορικής οπισθοδρόμησης μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. (Απολύτως σωστά! Γι’ αυτό μιλάμε για την τεράστια ενοχή της ρωσικής αστικής τάξης, η οποία, έχοντας καταστρέψει την ΕΣΣΔ και έχοντας κάνει τον λυσσαλέο αντικομμουνισμό ιδεολογία της, δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για αδελφοκτόνους πολέμους και αναβίωση του φασισμού). Αλλά αν σήμερα, λόγω των συνθηκών, η ρωσική αστική τάξη καταστέλλει τον φασισμό στην Ουκρανία, δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε αυτή την κατεύθυνση των προσπαθειών της. Ο αγώνας κατά του φασισμού και των φασιστών είναι καθήκον κάθε λογικού, αξιοπρεπούς ανθρώπου, για να μην αναφέρουμε τους κομμουνιστές.
Οι Έλληνες κομμουνιστές πιστεύουν ότι ο ουκρανικός πόλεμος ήταν μια αυτοαποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Συμφωνούμε. Ο πόλεμος δείχνει την αντιδραστική φύση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που οδηγούν τα έθνη σε μια μεγάλη σφαγή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για χάρη του ελέγχου νέων εδαφών και για χάρη της διάλυσης των πραγματικών προβλημάτων και των κακών του καπιταλισμού σε εκρήξεις σοβινισμού. Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Ομοίως, οι κομμουνιστές του ΚΕΚΡ θα αντιταχθούν στην πιθανή κατοχή της Ουκρανίας για να τη μετατρέψουν από αντιρωσικό σε αντινατοϊκό προγεφύρωμα.
“Η πραγματική αλληλεγγύη με τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο… Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας… Είναι ο αγώνας και η απομόνωση των δραστηριοτήτων των εθνικιστικών φασιστικών ομάδων που σπέρνουν το μίσος”, αναφέρει το ψήφισμα του ΚΚΕ. (Και πώς, αναρωτιέται κανείς, μπορούν να κατασταλούν αυτές οι ομάδες των Ουκρανών ναζί, οι οποίες επί οκτώ χρόνια σκότωναν και εξακολουθούν να σκοτώνουν τους κατοίκους του Ντονμπάς; Με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και με την ανοχή του Κρεμλίνου, το οποίο προσπαθεί εδώ και 8 χρόνια μέσω των λεγόμενων συμφωνιών του Μινσκ να σπρώξει το Ντονμπάς πίσω στους κόλπους της εθνικιστικής Ουκρανίας. Με ποιον μη στρατιωτικό τρόπο μπορούμε να τιμωρήσουμε τους δολοφόνους των παιδιών στο Ντονμπάς; Φυσικά, όλοι θα επιθυμούσαμε η φασιστική δικτατορία στο Κίεβο να είχε ανατραπεί όχι ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής επιχείρησης της καπιταλιστικής Ρωσίας, αλλά ως αποτέλεσμα μιας αντιφασιστικής εξέγερσης των εργαζομένων της Ουκρανίας. Αλλά οι όροι γι’ αυτό εξαλείφονται από αυτή την ίδια τη φασιστική δικτατορία).
Το πραγματικό δίλημμα σήμερα, όπως διακηρύσσει η απόφαση, δεν είναι η επιλογή μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αλλά η επιλογή μεταξύ των ιμπεριαλιστών και των λαών. Ο πόλεμος που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός είναι ένας άδικος και βάρβαρος πόλεμος. (Ας αναρωτηθούμε, είναι δίκαιος ο πόλεμος του λαού του Ντονμπάς εναντίον των φασιστών που σκοτώνουν τους γιους και τις κόρες τους;)
Στην πραγματικότητα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ΚΚΕ έκανε λάθος που είδε στην προστασία του λαού του Ντονμπάς μόνο ένα πρόσχημα για το Κρεμλίνο να εξαπολύσει έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι πράγματι αλήθεια, αν λάβουμε υπόψη τον τελικό ιμπεριαλιστικό στόχο του πολέμου – την κατάληψη του “μετασοβιετικού χώρου” υπό τον έλεγχο του ρωσικού κεφαλαίου. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πρόσχημα, αλλά πραγματική ανάγκη από την άποψη των λαών – θυμάτων του φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου. (Και του ουκρανικού λαού επίσης). Και επομένως σε αυτό το αντιφασιστικό κομμάτι υποστηρίζουμε τον πόλεμο των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς και του ρωσικού στρατού.

Συμφωνούμε πλήρως με τους Έλληνες κομμουνιστές ότι είναι δίκαιο να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και για μια σοσιαλιστική κοινωνία ως τον τρόπο που θα βάλει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υψώνουμε τα συνθήματα για να μετατρέψουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε πόλεμο:
– για μια νέα σοβιετική εξουσία των εργατών,
– για μια νέα Σοβιετική Ένωση,
– για το σοσιαλισμό.
Η ιδεολογική επιτροπή της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας

Πηγή: https://rkrp-rpk.ru/2022/04/08/%D0%B2-%D1%8D%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5-%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8C-%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.