Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ: “Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας είναι μεταξύ δύο διαφορετικών οικονομικών συστημάτων: νεοφιλελευθερισμός εναντίον σοσιαλισμού.

Ended soon

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ: “Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας είναι μεταξύ δύο διαφορετικών οικονομικών συστημάτων: νεοφιλελευθερισμός εναντίον σοσιαλισμού.

Μιλώντας για την “προκατάληψη” των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, η Ντίλμα Ρούσεφ σημείωσε ότι οι δυτικοί πολιτικοί έχουν υποστηρίξει σοβινιστικές απόψεις ότι η Κίνα ή οποιοδήποτε άλλο έθνος δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς να υιοθετήσει το δικό τους μοντέλο που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και τη φιλελεύθερη δημοκρατία.”
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναδημοσιεύσουμε αυτό το πολύ χρήσιμο άρθρο του Ben Norton στο Multipolarista, το οποίο παρουσιάζει και συνοψίζει την κεντρική ομιλία της Dilma Rousseff στο πρόσφατο διαδικτυακό μας σεμινάριο, Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα: Η Κίνα και η Λατινική Αμερική στο προσκήνιο (όπου μίλησε και ο Ben).
Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ καταδίκασε την ανάμειξη των ΗΠΑ και τον “υβριδικό πόλεμο” στη Λατινική Αμερική, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε την Κίνα για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που αμφισβητεί τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη “συναίνεση της Ουάσινγκτον” που επιβλήθηκε στον κόσμο.
“Θέλουμε, βασικά, να μπορέσουμε να έρθουμε σε ρήξη με το Δόγμα Μονρόε”, δήλωσε η Ρούσεφ, αναφερόμενη στο αποικιοκρατικό δόγμα σχεδόν 200 ετών, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεκδικεί τη Λατινική Αμερική ως τη γεωπολιτική της “πίσω αυλή”.
“Θέλουμε η Λατινική Αμερική να είναι για τους Λατινοαμερικανούς και όχι όπως τη θέλουν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του δόγματος Μονρόε, που σημαίνει Λατινική Αμερική για τους Βορειοαμερικανούς, ακριβώς το αντίθετο”, πρόσθεσε η πρώην επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους.
“Ο λεγόμενος υβριδικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ μέσω πραξικοπημάτων δεύτερης γενιάς, διαδικασιών νομικής φύσεως και κυρώσεων κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας οδήγησε σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, επιστρέφοντας στην ήπειρο την ανισότητα, τη δυστυχία και την πείνα που είχε ξεπεραστεί ή που ήταν έτοιμη να ξεπεράσει”, κατήγγειλε.
Ηγέτης του αριστερού Κόμματος των Εργαζομένων, η Ρούσεφ διετέλεσε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2011 έως τον Αύγουστο του 2016, όταν ανατράπηκε με ένα ήπιο πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ισχυρή δεξιά επιχειρηματική ολιγαρχία της χώρας της.
Η Ρούσεφ μίλησε για την αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας όχι ως απλή διακρατική διαμάχη, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα “μιας αντιπαλότητας δύο συστημάτων”: του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έναντι του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά.
“Η λεγόμενη Συναίνεση της Ουάσινγκτον, μια αντίληψη που υιοθετήθηκε από συντηρητικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, επέβαλε την απορρύθμιση της οικονομίας, τη δραστική μείωση του ρόλου του κράτους και την εγκατάλειψη των κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών”, είπε.
Αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι καπιταλιστές “καταδίκασαν τη Λατινική Αμερική να είναι η πιο άνιση ήπειρος στον κόσμο, με μειωμένη οικονομική ανάπτυξη, συγκέντρωση πλούτου και εισοδήματος και εξειδίκευση στην παραγωγή πρώτων υλών”, σχολίασε η Ρούσεφ.
Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας επαίνεσε την Κίνα για τη δημιουργία ενός “νέου αναπτυξιακού παραδείγματος” που βασίζεται στην “κοινή ανάπτυξη” και την “κοινή ευημερία”.
Η Κίνα και η Ρωσία ηγούνται επίσης της ανάπτυξης ενός “νέου γεωπολιτικού πόλου”, είπε, και αυτό προσφέρει ευκαιρίες στη Λατινική Αμερική να είναι πιο ανεξάρτητη.
Η Ρούσεφ έκανε αυτά τα σχόλια σε μια εκδήλωση σε πάνελ στις 19 Μαρτίου, μια διαδικτυακή διάσκεψη με τίτλο “Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα: Κίνα και Λατινική Αμερική στην πρώτη γραμμή”, που διοργανώθηκε από την ομάδα Φίλοι της Σοσιαλιστικής Κίνας.
Το Multipolarista απέκτησε επίσης αντίγραφο της προετοιμασμένης ομιλίας της Ρούσεφ στην πορτογαλική γλώσσα και μεταφράζει τα βασικά σημεία της στα αγγλικά παρακάτω.

Ντίλμα Ρούσεφ: Η Λατινική Αμερική χρειάζεται ανεξαρτησία.

“Η Βραζιλία είχε πάντα μια θέση απόλυτης ανεξαρτησίας όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, με όλες τις χώρες του κόσμου”, τόνισε η Ντίλμα Ρούσεφ στην αρχή της ομιλίας της.
“Η Λατινική Αμερική θέλει να έχει μια αυτόνομη και ανεξάρτητη θέση”, είπε. “Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να αναπαράγουμε το σύμπλεγμα κατωτερότητας των συντηρητικών ελίτ και των ολιγαρχιών που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υποτάσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με ντροπιαστικό τρόπο”.
Η Ρούσεφ υποστήριξε ότι η Κίνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Λατινικής Αμερικής, ώστε η περιοχή να μην κυριαρχείται τόσο πολύ από την Ουάσινγκτον. Υπό αυτή την έννοια, το Πεκίνο έχει βοηθήσει την περιοχή να διατηρήσει την ανεξαρτησία και τη στρατηγική της αυτονομία.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για πολλές άλλες χώρες της περιοχής, σημείωσε.
“Η θέση της Λατινικής Αμερικής δεν είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, τόνισε. “Η θέση της Λατινικής Αμερικής επιβεβαιώνει την κυριαρχία, η θέση μας είναι η ανεξαρτησία, στο πλευρό της Κίνας. Και αυτή η ανεξαρτησία δεν είναι μόνο για μεμονωμένες χώρες, είναι για την περιοχή”.
Η Ρούσεφ τόνισε τη σημασία θεσμών όπως οι BRICS, το πλαίσιο που ενσωματώνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Οι BRICS “προσπάθησαν να μειώσουν αυτή την άδικη ασυμμετρία” που αντιπροσωπεύουν θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπου κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες του Παγκόσμιου Βορρά, σημείωσε.
“Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η Κίνα σέβεται περισσότερο τον ρόλο που διαδραματίζουν οι διεθνείς οργανισμοί”, πρόσθεσε η Ρούσεφ. Το Πεκίνο υπερασπίζεται την πολυμέρεια, ενώ η Ουάσινγκτον επιτέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και αποχώρησε μονομερώς από τη Συμφωνία του Παρισιού, υπενθύμισε.
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε η Ρούσεφ, η Κίνα υπήρξε πιο δίκαιος εταίρος. Και οι ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου αναζητούν όλο και περισσότερο στο Πεκίνο μαθήματα για το πώς να αναπτύξουν τις δικές τους χώρες.

Οι ελίτ των ΗΠΑ επιδιώκουν να “περιορίσουν” την Κίνα και το μοντέλο της “εξαιρετικής ανάπτυξής” της.

Η Ντίλμα Ρούσεφ επικρότησε την Κίνα για την “εξαιρετική ανάπτυξή” της και για την έξοδο περισσότερων από 800 εκατομμυρίων ανθρώπων από την απόλυτη φτώχεια.
Σημείωσε πως η Κίνα αποτελεί υποδειγματικό μοντέλο για τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, αντιπαραβάλλοντάς τη με την καταστροφή της δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Η επιτυχία της Κίνας στην πανδημία, και ο ηγετικός της ρόλος στην αποστολή εμβολίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο, αντανακλά τη σχετική άνοδό της, ενώ η αποτυχία της Ουάσινγκτον δείχνει τη συγκριτική παρακμή της, υποστήριξε η Ρούσεφ.
Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας εντόπισε την έναρξη του νέου ψυχρού πολέμου της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο στην οικονομική κρίση του 2008. Ενώ η Δύση υπέφερε, το κραχ δεν επηρέασε σημαντικά την Κίνα, σημείωσε η Ρούσεφ. Αυτό οδήγησε τις αμερικανικές ελίτ να αποφασίσουν ότι η Κίνα έπρεπε να περιοριστεί- η οικονομία της έπρεπε να σταματήσει να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να δημιουργήσει τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση Ειρηνικού (TPP) αποσκοπούσε στην οικονομική απομόνωση της Κίνας, δήλωσε η ίδια.
Η Ρούσεφ τη χαρακτήρισε μέρος μιας ευρύτερης “πολιτικής ανάσχεσης” των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι είναι “εξαιρετικά εσφαλμένη και επιζήμια για όλους”.
Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στη συνέχεια “έγινε πολύ επιθετική” υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, και ενώ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να παρουσιαστεί ως πιο “διπλωματική”, σημείωσε, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να προωθεί μια άσκοπα σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας είναι μεταξύ δύο διαφορετικών οικονομικών συστημάτων: νεοφιλελευθερισμός εναντίον σοσιαλισμού.

Μιλώντας για την “προκατάληψη” των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, η Ντίλμα Ρούσεφ σημείωσε ότι οι δυτικοί πολιτικοί έχουν υποστηρίξει σοβινιστικές απόψεις ότι η Κίνα ή οποιοδήποτε άλλο έθνος δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς να υιοθετήσει το δικό τους μοντέλο που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και τη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Αν και απέφυγε να αναφερθεί στη σύγκρουση ως νέο ψυχρό πόλεμο, η πρώην ηγέτης της Βραζιλίας όρισε ότι η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι αποτέλεσμα των δύο αντίθετων οικονομικών συστημάτων τους.
“Η Κίνα έχει γίνει ένα είδος εργοστασίου για τον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποβιομηχανοποιηθεί, χάνοντας την οικονομική τους δύναμη και μετατραπεί σε ένα βασίλειο της οικονομίας, με μια φανταστική συγκέντρωση εισοδήματος και πλούτου”.
Ο νεοφιλελευθερισμός είναι συγκεκριμένα αυτός που “έθεσε τα θεμέλια για την παρακμή των ΗΠΑ”, δήλωσε η Ρούσεφ.
Υπάρχουν τρία σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο νεοφιλελευθερισμός, υποστήριξε: “η χρηματιστικοποίηση της οικονομίας, η αύξηση της ανισότητας εισοδήματος και πλούτου και η διάβρωση της δημοκρατίας”. Και αυτά τα δεινά “επικρατούν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες”.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του συστήματος είναι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών”, προειδοποίησε η Ρούσεφ. Επικαλέστηκε τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος “παραδέχθηκε ότι 40 χρόνια νεοφιλελεύθερων πρακτικών έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τον ρόλο του κράτους και τις πολιτικές δημόσιας υγείας, καθιστώντας τη Δύση αβοήθητη απέναντι στην πανδημία”.
“Η Κίνα επιταχύνει την πολιτική της προς μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η ισότητα”, είπε, “ενώ στις καπιταλιστικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει συγκεντρωθεί και οι θέσεις εργασίας έχουν μείνει στάσιμες ή συρρικνωθεί. Ο κοινωνικός πλούτος συγκεντρώνεται ταχύτατα και το πλουσιότερο 1% γίνεται ακόμη πιο πλούσιο”.
“Η χρηματιστικοποίηση της οικονομίας ως αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού είναι ο ένοχος που σκοτώνει το δυναμισμό του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η πίστωση και η χρηματοδότηση γίνονται σταδιακά εμπόδια και όχι κινητήριες δυνάμεις της παραγωγής”.
“Η επιδίωξη της περιορισμένης κυβέρνησης, η ανεξέλεγκτη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η επιδίωξη του κέρδους οδηγούν σε ταχεία συσσώρευση χρηματιστικού πλούτου για όσους βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και αποβιομηχανοποιούν την οικονομία”.
Η Ρούσεφ αντιπαρέβαλε αυτά τα συστημικά προβλήματα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού με την εναλλακτική λύση που προτείνει το Πεκίνο.
“Η δύναμη της Κίνας έγκειται στην επιδίωξη του δρόμου του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά”, υποστήριξε. “Αυτός ο δρόμος ακολουθεί το νόμο της αγοράς, αλλά αποδίδει στρατηγική σημασία στο ρόλο του κράτους”.
“Ο μηχανισμός της αγοράς και η μακρορύθμιση αλληλοσυμπληρώνονται στην Κίνα. Ανοιχτή στις εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, ελέγχει όλο και περισσότερο τις στρεβλώσεις του ολιγοπωλίου και της κερδοσκοπίας”.
Η κινεζική “ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας ενεργεί για να διατηρήσει τον ανταγωνισμό και να αποφύγει τις χρηματοπιστωτικές φούσκες και τις στρεβλώσεις της αγοράς”, ενώ το κράτος διασφαλίζει τη σταθερότητα με “αυστηρότερο έλεγχο των ακινήτων και των φροντιστηριακών υπηρεσιών”.
Η Ρουσέφ επαίνεσε την Κίνα για τη δημιουργία ενός “νέου αναπτυξιακού παραδείγματος” που βασίζεται στην “κοινή ανάπτυξη” και επαίνεσε το Πεκίνο για την ιδέα της κοινής ευημερίας.

Ο νεοφιλελευθερισμός υπονόμευσε την εκπαίδευση και την τεχνολογία των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ιστορικά εξαιρετικά συστήματα εκπαίδευσης, επιστήμης και τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά αυτή η πνευματική υποδομή έχει υποχωρήσει από την εμφάνιση του νεοφιλελευθερισμού τη δεκαετία του 1980 και απειλείται επειδή το υπερκαπιταλιστικό μοντέλο οδήγησε σε μαζική αποεπένδυση, υποστήριξε η Ντίλμα Ρούσεφ.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει γίνει ο νέος παγκόσμιος ηγέτης στην επιστήμη και την τεχνολογία, χάρη στις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις και την κρατική της πρωτοπορία, είπε.
Η πρόοδος της Κίνας οδήγησε την Ουάσινγκτον να ξεκινήσει ένα “τεχνολογικό lockdown” στο Πεκίνο, σημείωσε, επισημαίνοντας τον συνεχιζόμενο “πόλεμο των chip” για τον έλεγχο των ημιαγωγών.
Ο κόσμος γνωρίζει ότι η κινεζική εταιρεία Huawei διαθέτει την καλύτερη τεχνολογία 5G και είναι επίσης φθηνότερη από τους αμερικανούς ανταγωνιστές της, δήλωσε η Ρούσεφ. Αλλά “οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν την κινεζική τεχνολογία 5G, ακόμη και αν δεν έχουν να προσφέρουν δικές τους εναλλακτικές λύσεις”.
Εν τω μεταξύ, ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει σε τεχνολογική στασιμότητα, δήλωσε η πρώην ηγέτης της Βραζιλίας, επειδή “οι εταιρείες θέλουν και μπορούν μόνο να βγάλουν γρήγορα χρήματα, θέτοντας όρια στις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης”.

Η Ντίλμα Ρούσεφ καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις και την “ηγεμονία του δολαρίου.

Η ιστορική ανάπτυξη της Κίνας, η οικονομική μεγέθυνση και η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για να αμφισβητηθεί η “ηγεμονία του δολαρίου των ΗΠΑ”, υποστήριξε η Ντίλμα Ρούσεφ.
“Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Ως παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο ΗΠΑ κατέχει αναντικατάστατη θέση στο διεθνές εμπόριο και τις πληρωμές. Αυτό έχει καταστήσει το δολάριο όπλο αντιποίνων και εργαλείο εκβιασμού εναντίον άλλων χωρών”.
“Εδώ, στη Λατινική Αμερική, έχουμε δύο τρομερά παραδείγματα: 60 χρόνια αποκλεισμού της Κούβας και τώρα πιο πρόσφατα τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας, σε μια εποχή πανδημίας”.
“Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις σε ξένες τράπεζες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται παρά τις επιθυμίες των ΗΠΑ με χώρες όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Κούβα και τώρα η Ρωσία. Χρησιμοποιούν την εθνική τους δικαιοδοσία ως διεθνές όπλο. Με αυτά τα δεδομένα, είναι απίθανο το δολάριο να παραμείνει αναντικατάστατο για πάντα”.
Η ηγεμονία του δολαρίου βασίζεται επίσης στο διατραπεζικό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, είπε η Ρούσεφ, το οποίο η Ουάσινγκτον έχει μετατρέψει σε οικονομικό όπλο.
Η Κίνα άρχισε να δοκιμάζει τη δική της εναλλακτική λύση στο SWIFT ήδη από το 2015, σημείωσε, και εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δοκιμάζει ψηφιακά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού της κυρίαρχου ψηφιακού ρενμίνμπι, πρόσθεσε η Ρούσεφ.
Η ίδια επέκρινε τη στρατηγική των ΗΠΑ για ” αποδέσμευση” από την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την “παράλογη”, διότι το Πεκίνο είναι πλήρως ενσωματωμένο στην παγκόσμια οικονομία, σε πολύπλοκους ιστούς που εμπλέκουν πολλά έθνη.
“Το 2019, περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο έκαναν συναλλαγές και επενδύσεις με την Κίνα περισσότερο από ό,τι με τις ΗΠΑ, και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να αυξάνεται”, δήλωσε η Ρούσεφ.
Η Κίνα υπέγραψε την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP) το 2020, σημείωσε η ίδια. Αυτή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού περιλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% της παγκόσμιας οικονομίας, καθιστώντας την μεγαλύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημιουργείται ένας “νέος γεωπολιτικός πόλος” με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.

Το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε διαδικασία θεμελιωδών αλλαγών, δήλωσε η Ντίλμα Ρούσεφ. Και “δεν υπάρχει σήμερα καμία πιο σημαντική γεωπολιτική συνέπεια από την αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας”.
“Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι ακριβώς η μέγιστη πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία και ο περιορισμός της Κίνας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά”, πρόσθεσε.
“Οι οικονομικές κυρώσεις που απορρέουν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύουν έναν νέο γεωπολιτικό πόλο και επιταχύνουν αλλαγές που θα ερχόντουσαν μόνο αργά”.
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρούσεφ συνεχάρη την Κίνα για τη διατήρηση μιας ουδέτερης πολιτικής. Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κάλεσε για ειρήνη, ενώ τόνισε πως το ΝΑΤΟ συνέβαλε εξαρχής στη δημιουργία της σύγκρουσης.
Τόνισε ότι η Λατινική Αμερική πρέπει να ενωθεί και να διατηρήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αναζητώντας παράλληλα ευκαιρίες με αυτόν τον νέο γεωπολιτικό πόλο.
Η Λατινική Αμερική πρέπει να προσαρμοστεί στην μεταβαλλόμενη οικονομική τάξη, υποστήριξε, να μειώσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και “να επιδιώξει την επαναβιομηχάνιση με νέα χαρακτηριστικά”, για να συμμετάσχει στη νέα “τεχνολογική επανάσταση”.
“Όποιος παραμείνει ως απλός εισαγωγέας αυτής της τεχνολογίας”, είπε, “θα παραμείνει στην περιφέρεια, υποτασσόμενος και υποταγμένος στα ξένα συμφέροντα και πολιτικές”.
“Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου είναι η κύρια πρόκληση για τους Λατινοαμερικανούς, για να ανακτήσουν μια πορεία που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη”.
“Η παραγωγή και εξαγωγή ορυκτών ή γεωργικών προϊόντων από μόνη της δεν υποστηρίζει τη δίκαιη ανάπτυξη. Χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο για να φτάσει η περιοχή μας σε υψηλά επίπεδα εκβιομηχάνισης και να έχει μεγάλη ικανότητα να προσθέτει αξία στην παραγωγή με βάση την ποιότητα της εκπαίδευσης και της εργασίας και την επιστημονική-τεχνολογική καινοτομία με τη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας”.
Η περιφερειακή ολοκλήρωση αποτελεί βασικό μέρος αυτής της διαδικασίας, τόνισε η Ρούσεφ.
“Μια πραγματική ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής είναι απαραίτητη”, είπε, σημειώνοντας ότι η περιοχή έχει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, με “φανταστικούς φυσικούς πόρους”, όπως πετρέλαιο, ορυκτά, γεωργικά προϊόντα και υδάτινα αποθέματα.
“Η δημιουργία της UNASUR και της CELAC ήταν το πολιτικό-θεσμικό πλαίσιο που χρειαζόταν για να διασφαλιστεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία μας και να καταστεί δυνατή μια ολοκλήρωση που δεν θα είναι μόνο εμπορική, αλλά και παραγωγική, βιομηχανική και εκπαιδευτική, προκειμένου να μειωθούν οι ασυμμετρίες και οι ανισότητες μεταξύ των χωρών και των περιφερειών”.
Οι προοδευτικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική πρέπει να αυξήσουν “την παρουσία του κράτους στην οικονομία, την υπεράσπιση της κυριαρχίας των εθνών και της δημοκρατίας και μια ανοιχτή γεωπολιτική σχέση”, πρόσθεσε.
Η οικονομική εταιρική σχέση της Κίνας και η πρωτοβουλία Belt and Road προσφέρουν πολλές δυνατότητες για την περιοχή, παρουσιάζοντας μια ευκαιρία να γίνει πιο ανεξάρτητη, υποστήριξε η Ρούσεφ.
Αυτό που “θέλουμε είναι η Λατινική Αμερική για τους Λατινοαμερικάνους”, είπε, “για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το δόγμα Μονρόε”.
Πηγή: https://socialistchina.org/2022/03/24/brazils-ex-president-dilma-rousseff-us-china-conflict-is-neoliberalism-vs-socialism
https://multipolarista.com/2022/03/23/brazil-dilma-rousseff-us-china-neoliberalism-socialism/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.