Η επιρροή της Ρωσίας θα είναι θετική για τους αφρικανικούς λαούς, επισημαίνει η επικεφαλής του ρωσικού οίκου στην Μπουρκίνα Φάσο

Τον Ιανουάριο, το Russian House, ένα μη κυβερνητικό ρωσικό πολιτιστικό κέντρο, ξεκίνησε τις εργασίες του στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου. Πριν από τα εγκαίνιά του προηγήθηκε η επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μόσχας στη δυτικοαφρικανική χώρα τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο αντίκτυπος της άφιξης της Ρωσίας στις αφρικανικές χώρες θα είναι ευεργετικός για τους λαούς της ηπείρου, δήλωσε στο Sputnik η Evgenia Tikhonova, επικεφαλής του Ρωσικού Οίκου στην Μπουρκίνα Φάσο.

“Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την άσκηση επιρροής. Μπορείς να αντλήσεις πόρους, όπως έκαναν οι δυτικές χώρες. Και οι μητροπόλεις ζούσαν από αυτούς τους πόρους. Αλλά αν η Ρωσία έρθει εδώ -στην Αφρική- και φέρει την δική της επιρροή, αυτό θα είναι θετικό για τους ανθρώπους της περιοχής”, σημείωσε.

Μιλώντας για τις δραστηριότητες του Ρωσικού Οίκου στη Μπουρκίνα Φάσο, η κ. Τίχονοβα επεσήμανε ότι το ινστιτούτο διεξάγει μαθήματα ρωσικής γλώσσας, τα οποία παρακολουθούν σήμερα περίπου 120 άτομα, ενώ 1200 βρίσκονται στη λίστα αναμονής.

Τόνισε ότι η ζήτηση για τα μαθήματα δημιουργείται τόσο από τους κατοίκους που απλώς ενδιαφέρονται για τη ρωσική γλώσσα, όσο και από τους επαγγελματίες που θέλουν έτσι να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους στην αγορά εργασίας και όσους θέλουν να έρθουν στη Ρωσία για σπουδές.

“Τα μαθήματά μας είναι μια καλή βοήθεια για να μη χάσει κανείς χρόνο στη Ρωσία μαθαίνοντας ρωσικά”, δήλωσε η Tikhonova, προσθέτοντας ότι το Ρωσικό Σπίτι θα συστήσει σε μαθητές με υψηλές επιδόσεις να εγγραφούν σε κάποιο πανεπιστήμιο στη Ρωσία.

Η επικεφαλής του Ρωσικού Οίκου σημείωσε επίσης την προοπτική που παρέχει η γνώση της ρωσικής γλώσσας για τους κατοίκους της Μπουρκίνα Φάσο, λέγοντας ότι αργά ή γρήγορα οι ρωσικές καμπάνιες θα έρθουν στη χώρα.

Μοιράστηκε επίσης τα σχέδια για τις δραστηριότητες του Ρωσικού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης του Ρωσικού Μπαλέτου στη Μπουρκίνα Φάσο, της περιοδείας συμφωνικών ορχηστρών, χορευτικών συγκροτημάτων και εβδομάδων ρωσικών ταινιών. Υπάρχει επίσης η επιθυμία να ανοίξει μια μουσική σχολή για παιδιά και μια σχολή χορού. Πρόκειται για μια “επένδυση στο μέλλον”, πρόσθεσε η Tikhonova.

“Επενδύοντας στα παιδιά, αλλάζουμε τον κόσμο. Και αυτά τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν στη συνέχεια τι τα έχουν διδάξει οι Ρώσοι δάσκαλοι. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι η Νότια Αφρική ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πραγματοποίησε μεταμόσχευση καρδιάς. Η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε, οι ΗΠΑ προσπάθησαν και η Ευρώπη προσπάθησε. Αλλά η Νότια Αφρική τα κατάφερε”, εκτίμησε. “Έτσι βλέπω το νόημα της δουλειάς μας – να εργαζόμαστε στην Αφρική και για την Αφρική”.

Συνοψίζοντας, η επικεφαλής του Ρωσικού Οίκου δήλωσε ότι τέτοιου είδους θεσμοί στην Αφρική αποτελούν στοιχείο της ήπιας ισχύος της Μόσχας και ότι καθήκον της χώρας είναι “να μην σπαταλήσει αυτές τις ευκαιρίες που δίνονται”.

Στις 28 Δεκεμβρίου, μετά από ένα κενό 31 ετών, η ρωσική πρεσβεία στην Ουαγκαντούγκου άρχισε ξανά να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον Karamoko Jean-Marie Traoré, υπουργό Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, η κίνηση αυτή υποδηλώνει την “ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων” μεταξύ των χωρών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι “ένας πραγματικά στρατηγικός εταίρος” για την Μπουρκίνα Φάσο.

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.