Οι κινεζικές ελίτ προετοιμάζονται για αποφασιστική μάχη για το μέλλον της ΛΔ Κίνας

Ended soon

Οι κινεζικές ελίτ προετοιμάζονται για αποφασιστική μάχη για το μέλλον της ΛΔ Κίνας

04 Ιουλίου 2022 – Βέρα Ζελεντίνοβα

Πρόσφατα, οι εμπειρογνώμονες και τα μέσα ενημέρωσης εφιστούν όλο και περισσότερο την προσοχή στο χάσμα μεταξύ των ηχηρών δηλώσεων του Πεκίνου για την υποστήριξη της Μόσχας και των συγκεκριμένων αποφάσεων της κινεζικής πλευράς, η οποία δημιουργεί τεχνητά εμπόδια στο εμπόριο, δείχνει υπερβολικό ζήλο στην επιβολή κυρώσεων και απομακρύνει φιλορωσικά στελέχη από υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Όλα αυτά έδωσαν αφορμή να γίνει λόγος για ψυχρότητα στις σινορωσικές σχέσεις. Ο λόγος για την ασυνεπή συμπεριφορά της ΛΔΚ έναντι της Ρωσίας δεν είναι η κακεντρέχεια του Πεκίνου, αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ των κινεζικών φατριών, με φόντο τις προετοιμασίες για το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο πρόκειται να εγκρίνει ή να απορρίψει την απόφαση του Σι Τζινπίνγκ να εγκαταλείψει το συνηθισμένο σχήμα μεταβίβασης εξουσίας και να διατηρήσει τη θέση του ως Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ και, κατά συνέπεια, ως ηγέτη της χώρας.
Η νίκη του Σι Τζινπίνγκ θα σημάνει τη συνέχιση της συγκρουσιακής του γραμμής έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών που βασίζεται στα προστατευτικά μετόπισθεν με τη μορφή της φιλικής Ρωσίας, ενώ η ήττα του θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της Κίνας προς τους Αμερικανούς δημοκράτες με συνέπειες για τη Μόσχα, η οποία έχει ήδη εισέλθει σε σφοδρή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.
Στην παρούσα κατάσταση η ομάδα του Τζόζεφ Μπάιντεν υφαίνει ίντριγκες, επιδιώκοντας την αποχώρηση του Σι και ποντάροντας στην καταστροφή των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αγγλόφωνος Τύπος είναι αυτός που όχι μόνο αναπαράγει τις επικριτικές παρατηρήσεις του Gao Yusheng, αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), κατά της Ρωσίας και της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (ΕΣΕ), αλλά με βάση αυτές συμπεραίνει ότι στο εσωτερικό της Κίνας αυξάνεται η κριτική στην πολιτική του Σι Τζινπίνγκ για την άνευ όρων υποστήριξη της Ρωσίας.
Παράλληλα, η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμο αξιωματούχο του Πεκίνου, διαρρέει πληροφορίες για “τεταμένες” διμερείς διαβουλεύσεις κατά τις οποίες “η Μόσχα πίεσε το Πεκίνο να προτείνει νέες μορφές οικονομικής στήριξης της Ρωσίας”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κίνα κατανοεί ότι πρέπει να βοηθήσει “τον πιο σημαντικό στρατηγικό της εταίρο”, αλλά καθυστερεί επειδή “φοβάται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορεί να την αποκόψουν από τις τεχνολογίες και να χτυπήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας”. Η αγγλόφωνη εφημερίδα South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ θεωρεί ότι η παραίτηση του φιλορώσου διπλωμάτη Λε Γιουτσένγκ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, αρμόδιος για τις σχέσεις με τα κράτη της Ευρασίας, αποτελεί προσπάθεια να τον καταστήσουν αποδιοπομπαίο τράγο για τα λάθη του Πεκίνου που αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για τη διεξαγωγή της ΕΣΕ.
Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί αντικατοπτρίζουν εν μέρει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ηγεσία της Κίνας, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη έναν τόσο σημαντικό παράγοντα όπως η πολυετής πάλη μεταξύ του κρατικού τομέα, του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και της στρατιωτικής ομάδας του Σι Τζινπίνγκ και της φατρίας των “Κομσομόλων” που ελέγχουν κορυφαίες θέσεις στο Κρατικό Συμβούλιο (κυβέρνηση της ΛΔ Κίνας) και σε ορισμένες επαρχίες, καθώς και στους τομείς του χρηματοπιστωτικού, του εξωτερικού εμπορίου, των τελωνείων και της ιατρικής.
Από το 1979, όταν το Πεκίνο επαναπροσανατολίστηκε τελικά προς την Ουάσιγκτον, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε 55 φορές. Όλο αυτό το διάστημα η Κίνα ήταν ένας από τους ωφελημένους του συστήματος παγκοσμιοποίησης που δημιούργησαν οι Αμερικανοί εταίροι της, οικοδομώντας παράλληλα τον “σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά”. Μια προσπάθεια αναθεώρησης αυτής της πορείας το 1989, ταυτόχρονα με τις “Βελούδινες Επαναστάσεις” στην Ανατολική Ευρώπη, κατέληξε στα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν.
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η ιδέα της ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας και της απομάκρυνσης από το παράδειγμα των ΗΠΑ άρχισε να κυριαρχεί στη στρατιωτική ελίτ εν μέσω συζητήσεων μεταξύ φιλοδυτικών μεταρρυθμιστών και αριστερών συντηρητικών. Το 2009, υπό τον Χου Τζιντάο, η στάση απέναντι στην ανεξαρτησία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατηγορηματική απόρριψη από το Πεκίνο της πρότασης του Μπαράκ Ομπάμα για στενότερη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας (G2).
Μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Κίνας από τον Σι Τζινπίνγκ το 2012, η χώρα πραγματοποίησε μια μαζική στρατιωτική μεταρρύθμιση, η οποία της επέτρεψε να κάνει λόγο για σθεναρή διασφάλιση της κινεζικής κυριαρχίας.
Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο στρεφόταν όλο και περισσότερο προς τη Μόσχα, ενώ η σκληρή αντι-κινεζική στάση του Ντόναλντ Τραμπ και η κλιμακούμενη κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν περιέπλεκαν τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, αλλά δεν κατέστρεψαν τους εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς της φατρίας των “Κομσομόλων” με τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς.
Το αποτέλεσμα είναι μια παράδοξη κατάσταση στη ΛΔ Κίνας: δύο ομάδες αρκετά νόμιμων ελίτ που εκπροσωπούνται στην εξουσία τραβούν τη χώρα προς διαφορετικές κατευθύνσεις: ο Σι Τζινπίνγκ και η ομάδα του εργάζονται για την ενίσχυση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας ασκώντας όλο και πιο έντονη κριτική στις πολιτικές της Ουάσιγκτον, ενώ η φατρία των “Κομσομόλων”, με την υποστήριξη των Αμερικανών Δημοκρατικών, προσπαθεί να διατηρήσει τα απομεινάρια του σχεδίου “Chimerica” και αντιτίθεται στον Σι, επιδιώκοντας την αποχώρησή του από τη μεγάλη πολιτική.
Το παιχνίδι γύρω από το σχέδιο “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” είναι μια τέλεια απεικόνιση αυτών των θεμελιωδών διαφορών.
Η ομάδα του Σι εργάζεται για τη δημιουργία νέων εμπορικών οδών ώστε να επεκτείνει την παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη, το Μαγκρέμπ και τη Μέση Ανατολή και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι “Κομσομόλοι” που επιβλέπουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εξαρτώνται από τους εμπορικούς δεσμούς με τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς. Και τώρα εμφανίζεται στη σκηνή ο Τζόζεφ Μπάιντεν με ένα σχέδιο για τη συγκέντρωση 600 δισ. δολαρίων για το Πρόγραμμα των G7 ” Συνεργασία για τις Παγκόσμιες Υποδομές”, το οποίο υποτίθεται ότι αποτελεί εναλλακτική λύση (και νεκροθάφτη) για το σχέδιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.
Τα διοικητικά μέσα και η επιρροή που διαθέτουν τα μέλη της φατρίας των “Κομσομόλων” τους επιτρέπουν να πλήξουν τους οικονομικούς, υλικοτεχνικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.
Το “σκάνδαλο των ψαριών” πριν από ενάμιση χρόνο ξεκίνησε όταν οι γιατροί που ελέγχονταν από τους “Κομσομόλους” βρήκαν COVID-19 στα πτερύγια των ρωσικών ψαριών που εισήχθησαν στην Κίνα. Αυτό ώθησε τον “Κομσομόλο” αντιπρόεδρο Hu Chunhua να αποφασίσει να απαγορεύσει πλήρως τις εισαγωγές θαλασσινών από τη Ρωσία. Η κατάσταση επαναλήφθηκε με το ρωσικό τσιμέντο και άλλα οικοδομικά υλικά, αλλά χάρη στην παρέμβαση των λομπιστών της βιομηχανίας δεν απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων.
Ενδεικτικό παράδειγμα του απροκάλυπτου σαμποτάζ είναι το αδιέξοδο που δημιουργείται τακτικά στα σύνορα Ρωσίας-Κίνας εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται από την ελεγχόμενη από τους “Κομσομόλους” κινεζική τελωνειακή υπηρεσία. Αυτή είναι που επιβάλλει περιοριστικές ποσοστώσεις στα ρωσικά φορτηγά και αποφασίζει να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών, για επιθεωρήσεις ρουτίνας ή με το πρόσχημα του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η απαγόρευση των ρωσικών αεροσκαφών στον κινεζικό εναέριο χώρο, τα οποία μισθώθηκαν και ουσιαστικά εθνικοποιήθηκαν μετά την επιβολή των κυρώσεων, οφείλεται στο ασαφές καθεστώς τους και στις αλλαγές στη διαδικασία καταχώρισης αεροσκαφών στο ελεγχόμενο από την “Κομσομόλ” εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα της ΛΔ Κίνας. Ως αποτέλεσμα, φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των γεγονότων που ερμηνεύονται ως απόδειξη της ψυχρότητας των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου συνδέονται άμεσα με τις ενέργειες των αξιωματούχων που ανήκουν στην ομάδα των “Κομσομόλων”.
Το μεγαλύτερο σύνολο αξιώσεων προς το Πεκίνο αφορά τη συμμόρφωση της κινεζικής πλευράς με τις αντιρωσικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Αλλά εδώ η κινεζική πλευρά ενεργεί προς το συμφέρον των εταιρειών της και θα ήταν παράξενο να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτήν. Οι τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν τη θέση και το κύρος τους για να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία. Η Huawei, η οποία τελεί υπό κυρώσεις, εκτιμά την ευκαιρία να αγοράζει τα εξαρτήματα που χρειάζεται από τη Δύση και, ως εκ τούτου, προτιμά να αρνείται νέα συμβόλαια με ρωσικούς φορείς, ενώ αυξάνει τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στις ρωσικές θυγατρικές της κατά σχεδόν 50 τοις εκατό.
Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική με τις δηλώσεις των κινεζικών κρατικών εταιρειών (PetroChina, Sinopec, Sinochem και SBOOC) να μην συμμετάσχουν σε επίσημους διαγωνισμούς για την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται αυτή την αγορά, επειδή συνεργάζονται απευθείας με τη Ρωσία, λαμβάνοντας έκπτωση 30% επί των παγκόσμιων τιμών, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 35-40% λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Και το αποτέλεσμα είναι προφανές: η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα κατά 75% τον Απρίλιο και κατά 25% τον Μάιο.
Οι συμφωνίες αυτές διεκπεραιώνονται σε εθνικά νομίσματα. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι ενεργειακές εταιρείες τροφοδοτούνται καλά όσο και οι τράπεζες είναι ασφαλείς.
Η σκιώδης συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αποδεικνύεται από την πρόσφατη απόφαση να συμπεριληφθούν πέντε κρατικές, δηλαδή εταιρείες που ελέγχονται από την ομάδα Σι, οι Connec Electronic, King-Pai Technology, Sinno Electronics, Winninc Electronics και World Jetta Logistics, στον κατάλογο κυρώσεων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Κρίνοντας από τα άναρθρα σχόλια στα ΜΜΕ, παρόμοια σχέδια χρησιμοποιούνται σε πολλές διμερείς σχέσεις και οι “Κομσομόλοι” συμμετέχουν σε αυτά προς όφελος των επιχειρήσεων που ελέγχουν. Οι αντιρωσικές τους ίντριγκες δεν αποσκοπούν στην πλήρη καταστροφή των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, που οι ίδιοι χρειάζονται, αλλά στην αποδυνάμωση της Μόσχας και στην υπονόμευση της θέσης του “φιλοκινεζικού κόμματος” στο εσωτερικό της Ρωσίας, προκειμένου να στερήσουν τη ρωσική υποστήριξη από τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είναι ο κύριος εχθρός της ελίτ των “Κομσομόλων”.
Η χρήση των επιδημιών για την ανακατανομή της εξουσίας είναι η τεχνογνωσία των ελίτ της “Κομσομόλ” της Κίνας. Το 2003, ο “εκ Σαγκάης” Τζιανγκ Ζεμίν αναγκάστηκε να παραχωρήσει τους μοχλούς ελέγχου του στρατού στους “Κομσομόλους”, ως αποτέλεσμα της καταπολέμησης του SARS. Το έργο αυτό επιβλέπονταν από τον Μα Σιαογουέι, τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, ο οποίος στις αρχές του 2020, μαζί με τους ηγέτες των “Κομσομόλων” της Γουχάν και της επαρχίας Χουμπέι, υιοθέτησε μια αυθαίρετη απόφαση -χωρίς συντονισμό με τις αρχές της χώρας- να κλείσει εντελώς την πόλη λόγω της επιδημίας COVID-19.
Τα γεγονότα στη Γουχάν προκάλεσαν πανικό, ο οποίος, μετά τα λουκέτα σε άλλες πόλεις, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσε αύξηση των διαθέσεων διαμαρτυρίας στην έτσι κι αλλιώς ταραγμένη κινεζική κοινωνία. Οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών και των εργαζομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι χρεοκόπησαν λόγω της διακοπής της λειτουργίας τους, καθώς και των φιλοξενούμενων εργαζομένων που έμειναν χωρίς μισθούς, ξεκίνησαν τον χειμώνα του 2020 και στις αρχές του καλοκαιριού η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής αναταραχής.
Σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λουκέτο στη Γουχάν ήταν μια σκόπιμη προβοκάτσια από τους “Κομσομόλους”, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την επιδημία για να αντιταχθούν στον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος απάντησε σε αυτές τις σκευωρίες με εκκαθάριση των ελίτ που ανήκουν στην ομάδα των “Κομσομόλων”.
Έξι υπουργοί, το ένα τρίτο των περιφερειαρχών και εκατοντάδες αξιωματούχοι έχουν απομακρυνθεί.
Άλλοι 2.000 ηγέτες, μεταξύ των οποίων εννέα αντικυβερνήτες, αρκετοί αναπληρωτές υπουργοί και επικεφαλής αστυνομικών τμημάτων σε μεγάλες πόλεις, καθώς και εκατοντάδες άλλοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί για ποινικές υποθέσεις.
Αλλά αυτό δεν βοήθησε. Τα λουκέτα συνεχίστηκαν. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ολόκληρος ο πληθυσμός της επαρχίας Τζιλίν, οι άμεσα υποκείμενες πόλεις Σαγκάη και Γκουανγκζού, η οικονομική ζώνη Ζενγκζού και περίπου 20 άλλες περιοχές βρίσκονταν σε πλήρη ή μερικό αποκλεισμό. Τον Μάιο, στο Πεκίνο επεβλήθησαν απαγορεύσεις: σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας επιβλήθηκε λοκ ντάουν και περισσότεροι από 100 σταθμοί του μετρό έκλεισαν.
Όλα αυτά τα υπερβολικά μέτρα έχουν διαταράξει στρατηγικά έργα, όπως η κατασκευή του τρίτου αεροπλανοφόρου της Κίνας, το οποίο καθελκύστηκε στα μέσα Ιουνίου φέτος αντί για τον Απρίλιο λόγω του λοκ ντάουν στη Σαγκάη.
Μια άλλη συνέπεια των λοκ ντάουν ήταν η γενική επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση του πληθωρισμού, πτώση του χρηματιστηρίου και νέο κύμα διαδηλώσεων σε διάφορα μέρη της χώρας.
Εκτός από τα προβλήματα με την Covid19, τέσσερις κινεζικές τράπεζες, οι οποίες ελέγχονται από τους ίδιους τους “Κομσομόλους”, έχουν παγώσει καταθέσεις πελατών τους συνολικού ύψους 178 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι η ανεργία των νέων – που είναι γνωστό ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις επαναστάσεις – είχε αυξηθεί στο 18,6%.
Στη συνέχεια, για όσους δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι η κατάληξη του σεναρίου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 στη Γουχάν θα πρέπει να είναι μαζικές διαδηλώσεις κατά του Σι Τζινπίνγκ, οι βρετανικοί Financial Times δημοσίευσαν στις αρχές της εβδομάδας ένα άρθρο με τίτλο “Covid στην Κίνα: Η επιδεινούμενη σχέση του Σι Τζινπίνγκ με τη μεσαία τάξη”. Το γενικό νόημα του δημοσιεύματος συνοψίζεται σε μια απλή θέση: ο Σι είναι ο εμπνευστής του λοκ ντάουν και θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα πάντα.
Το σκεπτικό εδώ συνίσταται στο ότι κανείς δεν θυμάται τις συλλήψεις των διοργανωτών του των λοκ ντάουν και το άρθρο του Σι Τζινπίνγκ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο οποίο επικρίνει τους αυστηρούς περιορισμούς για τη ζημιά που προκαλούν στην κινεζική οικονομία.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τζόζεφ Μπάιντεν, οι “Κομσομόλοι” πέρασαν στην επίθεση στο μέτωπο των στελεχών, εξασφαλίζοντας την παραίτηση του φιλορώσου υπουργού Εμπορίου Τσζουν Σαν. Στη συνέχεια, στα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ο φιλορώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λε Γιουτσέν έχασε τη θέση του. Σε απάντηση, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, ο “Κομσομόλος” Τσζάο Κετστζί, παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε ο Γουάνγκ Σιαοχόνγκ, ένας άνθρωπος από την ομάδα του Σι Τζινπίνγκ. Ως αποτέλεσμα, οι “Κομσομόλοι” έχασαν τον τελευταίο εκπρόσωπό τους στο μπλοκ των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, έχει εκδοθεί διάταγμα που επιτρέπει στον κινεζικό στρατό να συμμετέχει σε επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με στρατιωτική δράση. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν συνδέσει την απόφαση με σχέδια για την ανακατάληψη της Ταϊβάν, η οποία θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της ΛΔ Κίνας και, ως εκ τούτου, ο στρατός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έδαφός της. Άλλοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι, συγκεντρώνοντας τον έλεγχο όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και δίνοντας το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας, ο Σι Τζινπίνγκ έδειξε την ετοιμότητά του να ασκήσει πίεση στους αντιπάλους του με τη βία.
Το συμπέρασμα από αυτή τη συλλογιστική δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό για την ομάδα του Σι: η φατρία του στρατού δεν έχει πόρους για το διοικητικό παιχνίδι- η κυβέρνηση, οι τράπεζες, το Ανώτατο Δικαστήριο, το εμπόριο, τα τελωνεία και το υπέδαφος ελέγχονται από τους “Κομσομόλους”.
Όμως, ούτε δύο εβδομάδες αργότερα, οι άνδρες του Σι κέρδισαν τρία υπουργικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση του Λι Κετσιάνγκ, βασικού αντιπάλου και ανθυποψηφίου του Σι Τζινπίνγκ στην κούρσα για την προεδρία.
Ο Γουάνγκ Γκουανγκχουά έγινε ο νέος υπουργός Φυσικών Πόρων, αρμόδιος για τη γη, άρα για την επιρροή στον κατασκευαστικό τομέα, και για τα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστώσεων εξαγωγής σπάνιων γαιών, που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για το διάλογο με τις ΗΠΑ. Ο Τστζου Ζου-Γι ανέλαβε επικεφαλής του Υπουργείου Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην παρούσα κατάσταση, αυτό αποτελεί όχι μόνο μια μεγάλη ευθύνη αλλά και ένα εργαλείο για τη διαχείριση του δημόσιου αισθήματος και την επαφή με το κοινό.
Ο Πέι Τζιντζιά θα είναι επικεφαλής του Υπουργείου Στρατιωτικών Συνταξιούχων, ενώ ο προκάτοχός του Σουν Σαοτσένγκ, επίσης μέλος της ομάδας του Σι Τζινπίνγκ, διορίστηκε γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Εσωτερικής Μογγολίας, που θεωρείται τσιφλίκι των “Κομσομόλων”. Έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες, η ομάδα του Σι όχι μόνο αύξησε σημαντικά τους διοικητικούς της πόρους, αλλά και προσγείωσε μια ιδεολογική και διαχειριστική “αποβατική δύναμη” στα εδάφη των αντιπάλων.
Μέχρι στιγμής, είναι δύσκολο να πούμε τι πραγματικά σημαίνουν αυτές οι αναδιατάξεις – την αρχή της διοικητικής ρεβάνς της ομάδας Σι, την αναζήτηση ενός συμβιβασμού μεταξύ των δύο κύριων ομάδων του κινεζικού κατεστημένου ή κάτι άλλο. Με σχεδόν πέντε μήνες να απομένουν μέχρι το κρίσιμο συνέδριο του ΚΚΚ, και δεδομένης της έντονης διαμάχης για το μέλλον της χώρας και της εμπλοκής των δυτικών παικτών σε αυτή την αντιπαράθεση, θα μπορούσε κανείς να είναι βέβαιος ότι αυτά δεν είναι τα τελευταία νέα από την Κίνα.

Πηγή: https://octagon.media/politika/kitajskie_elity_gotovyatsya_k_reshayushhej_sxvatke_za_budushhee_knr.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.