Διαδηλώσεις στο Ιράν. Τι συμβαίνει και πώς σχετίζεται με τη Ρωσία

Ended soon

❗️Από RYBAR:
🇮🇷 🇷🇺Διαδηλώσεις στο Ιράν. Τι συμβαίνει και πώς σχετίζεται με τη Ρωσία.
Στις 18 Σεπτεμβρίου άρχισαν στο Ιράν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από πολίτες σε διάφορες πόλεις του Ιράν, κυρίως στο ιρανικό Κουρδιστάν, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία των ηθών.
Η Mahsa Amini συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη επειδή φορούσε ακατάλληλα το χιτζάμπ, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλες τις γυναίκες στο Ιράν. Λίγο μετά τη σύλληψή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Kasra της Τεχεράνης για εντατική θεραπεία, όπου αργότερα πέθανε.
Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, το κορίτσι έπασχε από επιληψία και άλλες ασθένειες και εξαιτίας αυτού πέθανε ξαφνικά. Ωστόσο, οι συγγενείς της διέψευσαν την πληροφορία αυτή. Είπαν ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.
🔻Τι συνέβη μετά;
▪️Αμέσως μετά την κηδεία ξέσπασαν διαδηλώσεις το Σάββατο στο Σεκέζ, το Ντιβάντερ, το Ντεχγκαλάν και το διοικητικό κέντρο του ιρανικού Κουρδιστάν, το Σενέντετζ. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.
▪️ Την Κυριακή, διαμαρτυρίες πολιτών πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Gohardasht του Qerej, στο Reshteh, στο Isfahan, στο Mahabad και στην Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης προσήλθαν σε συγκέντρωση με αντικυβερνητικά πλακάτ.
Πολλές γυναίκες έσκισαν τα χιτζάμπ τους και έκοψαν επιδεικτικά τα μαλλιά τους ή τις μαντίλες τους. Επιπλέον, οι διαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται σε γυναίκες με χιτζάμπ και μαντίλες στο κεφάλι. Οι δυνάμεις Basij επιστρατεύτηκαν για να επιβάλουν την τάξη.
▪️ Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, οι ειρηνικές απεργίες σε ορισμένες πόλεις είχαν κλιμακωθεί σε ταραχές, με τους διαδηλωτές να καίνε ιρανικές σημαίες, να λιθοβολούν αστυνομικούς, να ξυλοκοπούν και να χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ. Στη Ρέστα, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια.
🔻Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση;
▪️Οι αντίπαλοι της σημερινής κυβέρνησης εκμεταλλεύτηκαν αμέσως τη λαϊκή δυσαρέσκεια για να υποδαυλίσουν μια εσωτερική πολιτική κρίση. Η ιρανική ηγεσία ισχυρίστηκε ότι μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων αυτονομιστών και υποστηρικτών της οργάνωσης “Μουτζαχεντίν του ιρανικού λαού”, συμμετείχαν στις ταραχές.
▪️ Μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του “καθεστώτος Χαμενεΐ” και της καταπίεσης των μειονοτήτων ( η νεκρή ήταν Κούρδισσα) ξεκίνησε για την υποστήριξη των καταπιεσμένων λαών. Το hashtag #MahsaAmini ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια αναφορές στο Twitter.
▪️Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπέμπουν στα φαρσί, συνέκριναν τη δολοφονημένη γυναίκα με τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε υπό αστυνομική κράτηση. Έκαναν έναν παραλληλισμό μεταξύ των σημερινών γεγονότων και των ταραχών στις ΗΠΑ και του κινήματος Black Lives Matter το 2020.
▪️ Η ομάδα χάκερ Anonymous έχει επίσης συμμετάσχει στον αγώνα. Ανέφεραν στη σελίδα του λογαριασμού τους στο Twitter ότι “πραγματοποίησαν επιχείρηση στον κυβερνοχώρο κατά της ιρανικής κυβέρνησης”.
🔻 Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των διαδηλώσεων;
Οι σημερινές διαμαρτυρίες δεν προέκυψαν τυχαία. Οι τραγικοί θάνατοι λόγω συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και διάφορα περιστατικά συμβαίνουν συχνά στο Ιράν, αλλά δεν έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη απήχηση στο παρελθόν.
Αλλά γιατί;
Απλό: το Ιράν αναπτύσσει στρατιωτικο-τεχνική και οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Το πιθανό αφορολόγητο εμπόριο, η δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφορών μέσω του Ιράν είναι μόνο ένα μικρό μέρος των προοπτικών. Οι παραδόσεις UAV ήταν μόνο η αρχή.
Η Δύση “τιμωρεί” έτσι το Ιράν για τη βοήθειά του προς τη Ρωσία και την έμμεση εμπλοκή του στην ΕΣΕ στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα με φόντο τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν επιδέξια την κατάσταση της Mahsa Amini μόνο για να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν και να “δαιμονοποιήσουν” τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ εν μέσω φημών ότι είναι άρρωστος και ότι έχει αρχίσει ένας αγώνας για την εξουσία. Ακόμη και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν συμμετάσχει στην ψυχολογική μάχη: εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στην αλλαγή εξουσίας στο Ιράν.
Η αντιπολίτευση και τα μέλη ριζοσπαστικών ομάδων, που υποστηρίζονται από τη Δύση, θα συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν την κατάσταση στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την υποκίνηση συγκρούσεων σε περιοχές που ενδιαφέρουν τη Ρωσία με στόχο την πλήρη απομόνωσή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.