Η αποκρυπτογράφηση του διαδικτυακού πολέμου του Πενταγώνου κατά του Ιράν

Ended soon

Η αποκρυπτογράφηση του διαδικτυακού πολέμου του Πενταγώνου κατά του Ιράν

Από το πάτημα των κουμπιών στις ΗΠΑ μέχρι τη βία στους δρόμους της Τεχεράνης, οι τελευταίες διαδηλώσεις στο Ιράν σχεδιάζονται και υποκινούνται από το εξωτερικό.

του Keith Klarenberg.

01 Οκτωβρίου 2022.

Οι αναταραχές στο Ιράν με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία περίμενε σε ένα αστυνομικό τμήμα της Τεχεράνης, παρότι έχουν τις ρίζες τους σε νόμιμα παράπονα, φέρουν επίσης τα σημάδια ενός μυστικού πολέμου που χρηματοδοτείται από τη Δύση και εκτείνεται σε διάφορα μέτωπα.

Μόλις λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων της 16ης Σεπτεμβρίου, η Washington Post ανέφερε ότι το Πεντάγωνο ξεκίνησε μια μαζική αναθεώρηση όλων των διαδικτυακών ψυχολογικών του επιχειρήσεων μετά την αποκάλυψη ενός αριθμού λογαριασμών bot και troll που διαχειριζόταν η Κεντρική Μονάδα Διοίκησης (CENTCOM) – η οποία καλύπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια και την Κεντρική Ασία – και στη συνέχεια την απαγόρευσή τους από σημαντικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακούς χώρους.

Οι λογαριασμοί παραβιάστηκαν σε κοινή έρευνα της εταιρείας ερευνών Graphika και του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ, η οποία αξιολόγησε “πέντε χρόνια μυστικών επιχειρήσεων επιρροής υπέρ της Δύσης”.

Δημοσιεύθηκε στα τέλη Αυγούστου, είχε ελάχιστη κάλυψη στον αγγλόφωνο Τύπο εκείνη την εποχή, αλλά προφανώς έγινε αντιληπτό, προκαλώντας ανησυχία στα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης και προκαλώντας έλεγχο.

Ενώ η Washington Post υπέθεσε με αστείο τρόπο ότι το αδίκημα της κυβέρνησης προερχόταν από τις κραυγαλέες χειριστικές δραστηριότητες της CENTCOM που θα έθεταν σε κίνδυνο τις “αξίες” και την “ηθική υπεροχή” των ΗΠΑ, είναι σαφές ότι το πραγματικό ζήτημα ήταν η έκθεση της CENTCOM.

#OpIran.

Η γεωγραφική εμβέλεια της CENTCOM περιλαμβάνει το Ιράν, και δεδομένης της μακροχρόνιας θέσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως βασικού εχθρού των ΗΠΑ, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των διαδικτυακών προσπαθειών παραπληροφόρησης και ψυχολογικού πολέμου της μονάδας κατευθύνεται σε αυτό.

Μια βασική στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε από τους ειδικούς της ψυχολογίας του αμερικανικού στρατού ήταν η δημιουργία πολλαπλών ψεύτικων πλατφορμών μέσων ενημέρωσης που δημοσίευαν περιεχόμενο στα φαρσί. Για τις πλατφόρμες αυτές διατηρήθηκαν πολυάριθμα διαδικτυακά κανάλια, όπως το Twitter, το Facebook, το Instagram, το YouTube, ακόμη και το Telegram.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίστηκαν επίσης ψεύτικοι δημοσιογράφοι και ειδήμονες με πολυάριθμους “οπαδούς” σε αυτές τις πλατφόρμες, καθώς και φωτογραφίες προφίλ που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη.

Η Fahim News, για παράδειγμα, ισχυριζόταν ότι παρέχει “ακριβείς ειδήσεις και πληροφορίες” σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράν, αναρτώντας σε περίοπτη θέση αναρτήσεις που ανέφεραν ότι “το καθεστώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λογοκρίνει και να φιλτράρει το Διαδίκτυο” και, ως εκ τούτου, ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να επιμείνουν σε διαδικτυακές πηγές. .

Η Dariche News, εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι είναι ένας “ανεξάρτητος ιστότοπος που δεν συνδέεται με καμία ομάδα ή οργάνωση”, αφιερωμένος στην παροχή “μη λογοκριμένων και αμερόληπτων ειδήσεων” στους Ιρανούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ιδίως πληροφορίες σχετικά με τον “καταστροφικό ρόλο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σε όλα τα θέματα και προβλήματα του Ιράν και της περιοχής”.

Τα αντίστοιχα κανάλια τους στο YouTube δημοσίευσαν πολλά βίντεο μικρής διάρκειας, προφανώς με την ελπίδα ότι θα θεωρούνταν λανθασμένα ως πρωτογενές περιεχόμενο και θα γίνονταν viral σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Οι ερευνητές εντόπισαν μία περίπτωση κατά την οποία άλλα μέσα ενημέρωσης ενσωμάτωσαν περιεχόμενο της Dariche News σε άρθρα.

Ένας στρατός από bots και trolls

Ορισμένοι οργανισμοί ψευδών ειδήσεων δημοσίευσαν πρωτότυπο περιεχόμενο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους ήταν ανακυκλωμένο περιεχόμενο από οργανισμούς προπαγάνδας που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως το Radio Farda και η Φωνή της Αμερικής Φαρσί.

Επίσης, επαναχρησιμοποίησαν και κοινοποίησαν άρθρα από το Iran International με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προφανώς λαμβάνει χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία σε εμπορική βάση, όπως και πολλά ψεύτικα άτομα που συνδέονται με αυτές τις εκδόσεις.

Τα άτομα αυτά συχνά δημοσίευαν μη πολιτικό περιεχόμενο, όπως ιρανική ποίηση και φωτογραφίες της περσικής κουζίνας, για να ενισχύσουν την αυθεντικότητά τους. Αλληλεπιδρούσαν επίσης με πραγματικούς Ιρανούς στο Twitter, αστειευόμενοι συχνά μαζί τους για τα μιμίδια του διαδικτύου.

Τα bots και τα trolls του Πενταγώνου χρησιμοποίησαν διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές και προσεγγίσεις, προσπαθώντας να επηρεάσουν τις αντιλήψεις και να προκαλέσουν ενδιαφέρον. Μια χούφτα προώθησε “σκληροπυρηνικές” απόψεις, επικρίνοντας την ιρανική κυβέρνηση ότι δεν είναι αρκετά “γερακίσια” στην εξωτερική της πολιτική, ενώ είναι υπερβολικά μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη στο εσωτερικό της.

Ένας τέτοιος ψεύτικος χρήστης, που υποτίθεται ότι είναι “ειδικός στις πολιτικές επιστήμες”, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς στο Twitter και το Telegram, αναρτώντας περιεχόμενο που εξυμνεί την αυξανόμενη δύναμη του σιιτικού Ισλάμ στη Δυτική Ασία, ενώ άλλοι “σκληροπυρηνικοί” λογαριασμοί εξυμνούν τον εκλιπόντα στρατηγό Qassem Soleimani των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο οποίος σκοτώθηκε σε παράνομη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 ως μάρτυρας, ότι ενθάρρυνε τη χρήση του χιτζάμπ.

Οι ερευνητές λένε ότι ο σκοπός αυτών των προσπαθειών ήταν ασαφής, αν και η προφανής εξήγηση είναι ότι το Πεντάγωνο επεδίωκε να υποδαυλίσει την αντικυβερνητική δυσαρέσκεια μεταξύ των συντηρητικών Ιρανών δημιουργώντας καταλόγους τοπικών “εξτρεμιστών” για διαδικτυακή παρακολούθηση.

Οργανωμένη αντιπολίτευση

Ωστόσο, οι λογαριασμοί που συνδέονταν με το Πεντάγωνο ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα σφοδρά επικριτικοί για την ιρανική κυβέρνηση και το IRGC. Πολυάριθμα bots και trolls του Πενταγώνου προσπάθησαν να κατηγορήσουν το τελευταίο για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, τις οποίες συνέκριναν με το ISIS, και ανάρτησαν βίντεο με Ιρανούς και πλιατσικολόγους σούπερ μάρκετ που διαμαρτύρονταν με υπότιτλους στα Παστού, τα Αγγλικά και τα Ουρντού.

Οι πιο νηφάλιες αναφορές επέκριναν την Τεχεράνη για την αναδιανομή των απαραίτητων τροφίμων για το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, ενώ άλλες ανέδειξαν δυσάρεστα περιστατικά, όπως μια αναφορά για διακοπή ρεύματος που είχε ως αποτέλεσμα η σκακιστική ομάδα της χώρας να χάσει ένα διεθνές διαδικτυακό τουρνουά.

Επιπλέον, αρκετοί ψεύτικοι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι ζητούσαν “δικαιοσύνη για τα θύματα της πτήσης #752”, αναφερόμενοι στην πτήση της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε κατά λάθος από την IRGC τον Ιανουάριο του 2020.

Χρησιμοποιώντας hashtags όπως #PS752 και #PS752justice εκατοντάδες φορές, κατηγόρησαν προσωπικά τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ για το περιστατικό.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποίησαν περσικές εκδοχές των ευρέως δημοφιλών hashtags #No_To_Putin και #No_To_War, τα οποία, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη, κυκλοφόρησαν κατά κύριο λόγο στο Twitter από φιλο-ουκρανικά bots και λογαριασμούς troll.

Οι χρήστες κατήγγειλαν τη λεκτική υποστήριξη του Πούτιν προς τον Χαμενεΐ και κατηγόρησαν το Ιράν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, τα οποία υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία αμάχων.

Προώθησαν επίσης την αφήγηση ότι η σύμπραξη του Ιράν με τη Ρωσία θα οδηγούσε σε δυσμενείς πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για την Τεχεράνη, ενώ έκαναν μη κολακευτικές συγκρίσεις μεταξύ του Χαμενεΐ και του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι.

“Ο ένας πούλησε το Ιράν στη Ρωσία και διέταξε τη δολοφονία του λαού του”, έγραψε ένας λογαριασμός στο Twitter. “Ο άλλος φοράει στολή μάχης με τον λαό του και σταματάει με όλες του τις δυνάμεις τον αποικισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία”.

Διάσπαρτη οργή.

Υπήρξαν επίσης πρωτοβουλίες συγκάλυψης που αποσκοπούσαν να πλήξουν τη φήμη του Ιράν στις γειτονικές χώρες και να υπονομεύσουν την περιφερειακή επιρροή του. Μεγάλο μέρος αυτού φαίνεται ότι αποσκοπούσε στη διάδοση πανικού και ανησυχίας και στη δημιουργία ενός εχθρικού περιβάλλοντος για τους Ιρανούς στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, δημοσιεύματα που απευθύνονταν σε ακροατήρια στο Αφγανιστάν ισχυρίζονταν ότι πράκτορες της Δύναμης Κουντς διείσδυσαν στην Καμπούλ παριστάνοντας τους δημοσιογράφους προκειμένου να συντρίψουν την αντιπολίτευση στους Ταλιμπάν. Δημοσίευσαν επίσης άρθρα από έναν ιστότοπο που συνδέεται με τον αμερικανικό στρατό και ισχυρίζεται, βάσει μηδενικών στοιχείων, ότι τα πτώματα νεκρών προσφύγων που είχαν καταφύγει στο Ιράν επιστράφηκαν στις οικογένειές τους στην πατρίδα τους με ελλείποντα όργανα.

Μια άλλη καταστροφική ψευδής αφήγηση που υποστηρίχθηκε από αυτό το σύμπλεγμα στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 ήταν ότι το IRGC ανάγκαζε τους Αφγανούς πρόσφυγες να ενταχθούν σε πολιτοφυλακές που πολεμούσαν στη Συρία και την Υεμένη και ότι όσοι αρνούνταν θα απελαύνονταν.

Το Ιράκ ήταν μια χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολεμιστές του Πενταγώνου στον κυβερνοχώρο, με υπομνήματα που κυκλοφορούσαν ευρέως στη Βαγδάτη και πέραν αυτής, τα οποία απεικόνιζαν την επιρροή του IRGC στη χώρα ως καταστροφική ασθένεια και περιεχόμενο που υποστήριζε ότι οι ιρακινές πολιτοφυλακές και στοιχεία της κυβέρνησης ήταν αποτελεσματικά εργαλεία της Τεχεράνης. που πολεμούσαν για να προωθήσουν τα αυτοκρατορικά σχέδια του Ιράν στην ευρύτερη Δυτική Ασία.

Οι πολιτοφυλακές έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι σκοτώνουν Ιρακινούς σε πυραυλικές επιδρομές, προκαλούν ξηρασία καταστρέφοντας τις υποδομές ύδρευσης, διακινούν λαθραία όπλα και καύσιμα από το Ιράκ στη Συρία και τροφοδοτούν μια επιδημία μεθαμφεταμίνης στη χώρα.

Μια άλλη ομάδα λογαριασμών του Πενταγώνου επικεντρώθηκε στην εμπλοκή του Ιράν στην Υεμένη, αναρτώντας σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επικρίνοντας de facto την κυβέρνηση στη Σαναά υπό την ηγεσία της Ansarallah, κατηγορώντας την ότι εμποδίζει σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια, ενεργώντας ως αδιαμφισβήτητος εκπρόσωπος της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ. και κλείνοντας βιβλιοπωλεία, ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.

Αρκετές από τις εκθέσεις τους κατηγόρησαν το Ιράν για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από νάρκες, με την αιτιολογία ότι η Τεχεράνη μπορούσε να τις παρέχει.

Η τακτοποίηση της γης

Άλλες αφηγήσεις της CENTCOM για τον ψυχολογικό πόλεμο (psywar) έχουν άμεση σχέση με τις διαδηλώσεις που σαρώνουν το Ιράν.

Μια ομάδα bots και trolls επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών. Δεκάδες αναρτήσεις συνέκριναν τις ευκαιρίες των Ιρανών γυναικών στο εξωτερικό με εκείνες στο Ιράν – ένα σχετικό meme αντιπαραβάλλει φωτογραφίες μιας αστροναύτη με ένα θύμα κακοποίησης από σύζυγο, ενώ άλλες καλούσαν σε διαμαρτυρίες κατά της χρήσης του χιτζάμπ.

Επίσης, επανειλημμένα επισημάνθηκαν η υποτιθέμενη κυβερνητική διαφθορά και το αυξανόμενο κόστος ζωής, ιδίως σε σχέση με τα τρόφιμα και τα φάρμακα, η παραγωγή των οποίων στο Ιράν ελέγχεται από το IRGC, ένα σημείο που επανειλημμένα έθεσαν υπόψη τους οι πράκτορες της CENTCOM.

Τα δικαιώματα των γυναικών, η διαφθορά και το κόστος ζωής – το τελευταίο από τα οποία συνδέεται άμεσα με τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ – αποτελούν βασικούς παράγοντες που αποτελούν κίνητρα για τους διαδηλωτές.

Παρά την εκτεταμένη βία και τους βανδαλισμούς των ταραχοποιών εναντίον πολιτών και αρχών, όπως η καταστροφή ενός ασθενοφόρου που μετέφερε αστυνομικούς μακριά από τον τόπο των ταραχών, ισχυρίζονται επίσης ότι οι ενέργειές τους υποκινούνται από ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι καθεστωτικοί και περιθωριακοί δημοσιογράφοι και εμπειρογνώμονες έχουν απορρίψει ως θεωρίες συνωμοσίας κάθε υπόνοια ότι οι διαδηλώσεις εντός και εκτός του Ιράν είναι ανοργάνωτες και μαζικές.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ξένη ηγεσία και χορηγία, και όχι μόνο στο πολύ δημόσιο πρόσωπο του κινήματος κατά της χιτζάμπ, την Μασίχ Αλινετζάντ, η οποία επί χρόνια ενθάρρυνε τις Ιρανές γυναίκες να καίνε τελετουργικά τις μαντίλες τους μέσα σε ένα ασφαλές σπίτι του FBI στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ο Δήμος της Υόρκης δημοσιεύει τις εικόνες στο διαδίκτυο, οι οποίες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και επιστρέφουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών μέσων.

Πόλεμος για την αλλαγή καθεστώτος με άλλα μέσα

Οι δραστηριότητες της Αλινετζάντ έχουν δημιουργήσει τεράστιο όγκο κολακευτικής και εύπιστης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και κανένας δημοσιογράφος ή δημοσίευση δεν έχει αμφισβητήσει εάν ο εξέχων ρόλος της σε ένα υποτιθέμενο μαζικό, τοπικά εμπνευσμένο κίνημα διαμαρτυρίας συνδέεται με εχθρική εξωτερική παρέμβαση.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο Αλινετζάντ ποζάρει για φωτογραφίες με τον πρώην διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο και έχει λάβει το ιλιγγιώδες ποσό των 628.000 δολαρίων σε συμβάσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 2015.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προήλθε από το Broadcasting Board of Governors, τον κυβερνητικό οργανισμό των ΗΠΑ που επιβλέπει προπαγανδιστικές πλατφόρμες όπως το Radio Free Europe και η Φωνή της Αμερικής.

Αυτές οι συσσωρεύσεις αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες και αυθεντικές σε μια εποχή clickbait και ιογενών ψευδών ειδήσεων, αλλά όταν συλλέγονται και αναλύονται, σχηματίζουν ένα ισχυρό και δυνητικά επικίνδυνο όπλο που αποδεικνύεται ότι είναι ένα από τα πολλά στο οπλοστάσιο του Πενταγώνου για την αλλαγή καθεστώτων.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες του The Cradle.

Πηγή: https://thecradle.co/Article/Analysis/16372

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.