Η Ισλαμική Επανάσταση και ο νέος ρόλος της Ιρανής γυναίκας

Ended soon

Η Ισλαμική Επανάσταση και ο νέος ρόλος της Ιρανής γυναίκας, της  Ε.Β. Ντουνάγιεβα (Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών),

στο “Το Ιράν στο πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών συνθηκών“, Μόσχα, Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, 2019, σελ. 192-206

(Aναθεωρημένη και διευρυμένη έκδοση του άρθρου “Η κατάσταση των φύλων στο Ιράν και ο ισλαμικός nevteri”, που δημοσιεύθηκε στο “Ο μουσουλμανικός χώρος στην περίμετρο του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Συλλογή άρθρων. ΜΌΣΧΑ: ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΏΝ, ΡΩΣΙΚΉ ΑΚΑΔΗΜΊΑ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ. 2012. 552 с. С. 248-260.)

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των 40 ετών της ισλαμικής κυριαρχίας ήταν η αλλαγή στην κοινωνική θέση των γυναικών, η οποία αντανακλάται στην ενίσχυση του ρόλου τους στη δημόσια ζωή, στην αύξηση της επιρροής τους στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και στη διεύρυνση της συμμετοχής τους στον πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα.
Το ζήτημα των γυναικών βρίσκεται στο επίκεντρο του ισλαμικού πολιτικού κινήματος από την αρχή των επαναστατικών γεγονότων. Κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης, οι Ιρανές διεκδίκησαν τη θέση τους ως εδραιωμένη κοινωνική δύναμη, καθώς συμμετείχαν ενεργά σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά του Σάχη. Μίλησαν ενάντια στην καταπίεση, την ανισότητα και την ανομία που επικρατούσε στην κοινωνία σε βάρος των γυναικών. Όταν οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, φορούσαν χιτζάμπ, το οποίο δεν ήταν τόσο μια επίδειξη της θρησκευτικότητάς τους όσο ένα σύμβολο του αγώνα τους ενάντια στην εξουσία του Σάχη και την κυριαρχία της ξένης κουλτούρας και του επιβαλλόμενου δυτικού τρόπου ζωής. Η νέα ηγεσία που ήρθε στην εξουσία δεν μπορούσε να αγνοήσει τα συμφέροντα αυτής της κοινωνικής ομάδας. Τα λόγια του ιμάμη Χομεϊνί ότι “Από την άποψη του Ισλάμ, άνδρες και γυναίκες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα σε όλες τις υποθέσεις της ανθρώπινης κοινωνίας. Εάν μια γυναίκα έχει τα απαραίτητα φυσικά χαρακτηριστικά, την επιθυμία και το χρόνο, μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις δημόσιες υποθέσεις”, καθώς και οι οδηγίες του ότι “η αναδιάρθρωση της χώρας χρειάζεται μια σωστή προσέγγιση της γυναίκας και της θέσης της στην κοινωνία” αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της πορείας της νέας κυβέρνησης στον τομέα της πολιτικής των φύλων.
Ένας από τους ιδρυτές της ήταν ο φονταμενταλιστής ιδεολόγος Αγιατολάχ Μ. Μοταχαρί, ο οποίος, ακόμη και πριν από την επανάσταση, περιέγραψε τις απόψεις του για το θέμα σε μια σειρά άρθρων και διαλέξεων, που αργότερα συγκεντρώθηκαν στα έργα “Το νομικό καθεστώς των γυναικών στο Ισλάμ” και “Το χιτζάμπ”. Άσκησε δριμεία κριτική στο φεμινιστικό κίνημα στη Δύση και στην ενεργό χρήση της γυναικείας εργασίας σε βαριά εργασία. Τόνισε ότι οι φυσιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών καθορίζουν τους διαφορετικούς κοινωνικούς τους ρόλους και εξηγούν γιατί δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα ισότητας και εξέτασε το ζήτημα του φύλου κυρίως από τη σκοπιά της σφαίρας των οικογενειακών σχέσεων. Σε γενικές γραμμές, οι απόψεις του Μοταχαρί είναι σύμφωνες με τις παραδοσιακές σιιτικές ιδέες για τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες ο κύριος σκοπός της γυναίκας είναι να είναι άξια σύζυγος και στοργική μητέρα, καθώς έτσι “αποκτά (η γυναίκα) μια πιο σοβαρή αποστολή… που έχουν την υψηλότερη αξία και χάρη από την άποψη του Ισλάμ”.
М. Ο Μοταχαρί αναπτύσσει αυτές τις απόψεις, προσαρμόζοντάς τες στη σύγχρονη πραγματικότητα. Τονίζοντας τον ρόλο της γυναίκας ως συζύγου και μητέρας, δεν αποκλείει, ωστόσο, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ίσα πολιτικά δικαιώματα και κοινωνικοπολιτιστική ανάπτυξη, εξηγώντας ότι μόνο μια καλά μορφωμένη και κοινωνικά ενεργή μουσουλμάνα μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες που συνδέονται με την ανατροφή άξιων μελών της κοινωνίας.
Ορισμένοι εκπρόσωποι του ανώτερου σιιτικού κλήρου εξέφρασαν πιο φιλελεύθερες απόψεις σχετικά με το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην ισλαμική κοινωνία. Για παράδειγμα, ο Αγιατολάχ Σ. M. Ταλεγκανί μίλησε για τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, λέγοντας ότι μια νέα ερμηνεία των αγιάτ του Κορανίου, τα οποία αναφέρονται στα δικαιώματα των γυναικών, και μια αναθεώρηση των κανόνων του Φικχ σύμφωνα με τις σημερινές πραγματικότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της ισότητας των γυναικών. Αυτή η θρησκευτική προσωπικότητα, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ισλαμικός μεταρρυθμιστής, ξεκίνησε από την παραδοχή ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία που δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή και τους εγγυάται την ελευθερία της επιλογής να αποφασίζουν για τη μοίρα τους. Οι απόψεις του Αγιατολάχ Ταλεγκανί για το θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών δεν είναι αρκετά συστηματικές και δεν έχουν συνοψιστεί σε ένα ενιαίο έργο. Στις δηλώσεις του περιέγραψε μόνο γενικές προσεγγίσεις για το θέμα αυτό. Για παράδειγμα, έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της μη υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ, καθώς ήταν πεπεισμένος ότι το ένδυμα αυτό δεν πρέπει να επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες. Το θέμα πρέπει να αφεθεί στην επιλογή της γυναίκας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που το χιτζάμπ και ιδίως το μαύρο τσαντόρ, το οποίο είναι παραδοσιακό για τις ιρανικές γυναίκες, έχει γίνει ένα είδος συμβόλου της Ισλαμικής Επανάστασης, το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης του έχει τεθεί συχνά στην κοινωνία και μεταξύ των θεολόγων την τελευταία δεκαετία, και ορισμένα μέλη του κλήρου συμμερίζονται τις απόψεις του Αγιατολάχ Ταλεγκανί.
Ο Α. Σαριατί, εκπρόσωπος των κοσμικών αριστερών ισλαμιστών, αφιέρωσε μεγάλο χώρο στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και ζήτησε την πλήρη αλλαγή της υπάρχουσας προσέγγισης του προβλήματος αυτού στο Ισλάμ και την άρση κάθε περιορισμού στην πορεία της ανάπτυξης των γυναικών. Μπορεί να θεωρηθεί ο ιδρυτής της ιδεολογίας του ισλαμικού εκσυγχρονισμού ως προς το φύλο.
Το σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν νομοθέτησε το καθεστώς της μουσουλμάνας γυναίκας, διακηρύσσοντας ότι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, απολαμβάνουν τα ανθρωπιστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα που υπόκεινται στους ισλαμικούς κανόνες και ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να εγγυάται τα δικαιώματα των γυναικών σε όλους τους τομείς και να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσωπική ανάπτυξη των γυναικών και την αναβίωση των υλικών και πνευματικών τους δικαιωμάτων. Η νομιμοποίηση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για τις γυναίκες στο Ιράν μπορεί να θεωρηθεί επαναστατικό βήμα από την άποψη των εκπροσώπων της σχολής του παραδοσιακού Ισλάμ. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η σύνταξη ενός νόμου που παρείχε στις γυναίκες εκλογικά δικαιώματα στο πλαίσιο της “λευκής επανάστασης” προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης στον κλήρο και δυσαρέσκεια στα παραδοσιακά στρώματα της κοινωνίας. Ωστόσο, κανείς δεν αμφισβήτησε τη συμμετοχή των γυναικών στο ισλαμικό κίνημα και στο εθνικό δημοψήφισμα για την τύχη του μετα-Σαχικού Ιράν.
Στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, η εισαγωγή σκληρών ισλαμικών κανόνων και η ακύρωση του νόμου του 1967 για την προστασία της οικογένειας, ο οποίος παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα διαζυγίου, περιόρισαν σημαντικά τη δυνατότητα των γυναικών να συμμετέχουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Ο θεσμός του προσωρινού γάμου αποκαταστάθηκε το 1980. Η μουσουλμανική νομοθεσία, η οποία αντικατοπτρίζεται στον Αστικό Κώδικα, έχει παγιώσει την παραδοσιακή προσέγγιση του θέματος των οικογενειακών και κληρονομικών δικαιωμάτων των γυναικών. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες γυναίκες σε παραδοσιακές οικογένειες αισθάνονταν πιο ασφαλείς εκτός σπιτιού φορώντας τη μαντίλα (η οποία όχι μόνο αποθαρρυνόταν αλλά και απαγορευόταν κατά την περίοδο του Σάχη). Εντυπωσιάστηκαν επίσης από τον διαχωρισμό γυναικών και ανδρών στα μέσα μεταφοράς, στους δημόσιους χώρους και στα σχολεία. Ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των ηγετών της επανάστασης και συμμετείχαν ενεργά στις επαναστατικές αλλαγές.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, η ηγεσία του Ιράν αναγκάστηκε να επιτρέψει στις γυναίκες να συμμετάσχουν εκτενέστερα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα και τις κατέταξε ακόμη και στις ειδικές δυνάμεις των Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Οι γυναίκες είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Τέσσερις γυναίκες εξελέγησαν στο πρώτο κοινοβούλιο της χώρας και μία Ιρανή διορίστηκε στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εκλέχθηκε για να συντάξει το σύνταγμα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την έλευση των ρεαλιστών τεχνοκρατών και, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, των μεταρρυθμιστών, η προσοχή του κράτους στην πολιτική των φύλων εντάθηκε. Ορισμένες απαγορεύσεις καταργήθηκαν και οι ευκαιρίες για την κοινωνική ανάπτυξη των γυναικών διευρύνθηκαν σημαντικά. Υπό τον πρόεδρο δημιουργήθηκε ειδική θέση συμβούλου για θέματα γυναικών. Παρόμοιες θέσεις δημιουργήθηκαν για τους επικεφαλής πολλών υπουργείων. Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου της Πολιτιστικής Επανάστασης ιδρύθηκε ένα συμβούλιο για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, θεσπίστηκαν νόμοι και κυβερνητικές αποφάσεις για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών και την προστασία των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους.
Το 2005 το Ανώτατο Συμβούλιο της Πολιτιστικής Επανάστασης υιοθέτησε τον “Χάρτη των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των γυναικών υπό ισλαμικό καθεστώς”, ο οποίος εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο (Majlis). Το 2012, το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νόμο για την προστασία της οικογένειας, ο οποίος χρειάσθηκε σχεδόν έξι χρόνια για να ψηφιστεί. Τα έγγραφα αυτά ρυθμίζουν λεπτομερώς θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στον οικογενειακό, κοινωνικοοικονομικό και οικονομικό τομέα. Από το 1996 έχουν εκδοθεί διάφορα έγγραφα για την παροχή κοινωνικής βοήθειας στις Ιρανές. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ανύπαντρες μητέρες. Πρόσθετες παροχές παρέχονται σε γυναίκες που περιμένουν παιδιά και θηλάζουσες μητέρες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών. Τα πενταετή αναπτυξιακά σχέδια και το Σχέδιο Προοπτικής (2005-2025) αφιερώνουν ειδικά κεφάλαια στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνική ζωή και στην υλοποίηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, ορισμένοι νόμοι και νομικές πράξεις που διέπουν τα δικαιώματα των γυναικών διαιωνίζουν μια παραδοσιακή προσέγγιση των γυναικών που τις τοποθετεί σε πλήρη υποταγή στους άνδρες. Για παράδειγμα, οι νόμοι σχετικά με την έκδοση διαβατηρίων, τα ταξίδια στο εξωτερικό για τις παντρεμένες γυναίκες, οι νόμοι για την πρόσληψη γυναικών κ.λπ. βασίζονται στους ισλαμικούς κανόνες, δηλαδή στη λήψη της άδειας του συζύγου ή του πατέρα. Παρόλο που το θέμα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και η παράταξη των γυναικών στο Κοινοβούλιο πιέζει ενεργά για χαλάρωση των απαγορεύσεων, το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού δικαίου εξακολουθεί να βασίζεται στη Σαρία. Τα έγγραφα αυτά αντικατοπτρίζουν την ύπαρξη δύο αντίθετων προσεγγίσεων για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία – την παραδοσιακή και τη νεωτεριστική. Οι υποστηρικτές της πρώτης προσέγγισης είναι πεπεισμένοι ότι η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στις πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητες θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Οι εκσυγχρονιστές λένε ότι η ανάπτυξη της κοινωνίας είναι αδύνατη χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί “χωρίς την πολιτική βούληση του κράτους”. Αυτή η διάσταση απόψεων επηρεάζει τις πολιτικές φύλου των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ωστόσο, παρά τις σημερινές διαφωνίες σχετικά με τις πολιτικές για τις γυναίκες, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει καταφέρει να ενισχύσει τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.
Μετά την επανάσταση του 1979, ο εξισλαμισμός του εκπαιδευτικού συστήματος (διαχωρισμός στα σχολεία) έδωσε στα κορίτσια από παραδοσιακές οικογένειες μεγαλύτερη πρόσβαση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ως αποτέλεσμα, τα χρόνια μετά την επανάσταση σημειώθηκαν εντυπωσιακά επιτεύγματα, με τα ποσοστά αλφαβητισμού των γυναικών να αυξάνονται από 35,5% (1976/77) σε 84,2% (2016/17). Και μεταξύ των ηλικιών 6 και 24 ετών, το 98,7% είναι εγγράμματοι, ενώ το ποσοστό των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών ανέρχεται στο 97%. Την τελευταία δεκαετία, σχεδόν το 100% των κοριτσιών έχουν παρακολουθήσει το δημοτικό σχολείο. Ταυτόχρονα, υπάρχει διαφορά στα ποσοστά αλφαβητισμού των γυναικών μεταξύ του Ιράν και των γειτονικών ισλαμικών χωρών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (95,8%), η Ιορδανία (92,9%), η Τουρκία (91,8%) και η Σαουδική Αραβία (91,1%).
Προφανώς, η υστέρηση του Ιράν σε αυτόν τον δείκτη μπορεί να εξηγηθεί από το χαμηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού μεταξύ των γυναικών στην ύπαιθρο, το οποίο εκτιμάται σε μόλις 72%. Τα δυσπρόσιτα σχολεία σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές, οι νομαδικοί πληθυσμοί, οι πρόωροι γάμοι (υπάρχουν περιπτώσεις κοριτσιών που παντρεύτηκαν σε ηλικία 9-12 ετών) και η οικιακή εργασία – αυτοί οι λόγοι εμποδίζουν τα κορίτσια της υπαίθρου να αποκτήσουν ακόμη και πλήρη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ωστόσο, αξιολογώντας το επίπεδο εκπαίδευσης των Ιρανών γυναικών, πρέπει να τονιστεί ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει χώρα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άνοιξε ένα ξεχωριστό πανεπιστήμιο για γυναίκες, το Al-Zahra. Ταυτόχρονα, μπορούν να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση μαζί με τους άνδρες σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 60% των υποψηφίων στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποτελούν πάνω από το 50% των φοιτητών, φτάνοντας το 70% σε ορισμένους τομείς σπουδών. Ενώ ορισμένοι τομείς σπουδών ήταν κλειστοί για τις γυναίκες τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση, η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Πολιτιστικής Επανάστασης του 1989 ήρε ορισμένους περιορισμούς. Από το ιρανικό έτος 2016/17 (1395), τα κορίτσια κυριαρχούν σε προπτυχιακό επίπεδο σε τομείς όπως η ιατρική, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, οι βασικές επιστήμες και οι τέχνες. Έχει ψηφιστεί νόμος που επιτρέπει στα κορίτσια να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για σπουδές. Η μαζική διείσδυση των Ιρανών γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλεται στην επιθυμία τους να υπερβούν την οικογένεια, να αισθανθούν πιο ελεύθερες και πιο ανεξάρτητες, με συνέπεια τη συνειδητοποίηση της κοινωνικής τους σημασίας και την αύξηση της κοινωνικής και οικονομικής τους δραστηριότητας.
Η αύξηση του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού δυναμικού των Ιρανών γυναικών τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε σε αύξηση του κοινωνικού τους ακτιβισμού και της εισόδου τους στην πολιτική και οικονομική σκηνή.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ευκαιρίες για τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική σφαίρα έχουν αυξηθεί. Αν και οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 16% των γυναικών άνω των 10 ετών απασχολούνται στην οικονομία, το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξάνεται σταθερά. Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία είναι στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, με 28%. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 52,5% του συνόλου των εργαζομένων συγκεντρώνεται στον τομέα των υπηρεσιών, το 24,1% στη βιομηχανία και το 23,4% στη γεωργία. Περίπου το 25% απασχολείται στον δημόσιο τομέα. Παραδοσιακά απασχολούνται στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Οι γυναίκες αποτελούν το 40% του συνόλου των ειδικών ιατρών και το 49% των γενικών ιατρών. Οι γυναίκες αποτελούν το 50% των απασχολούμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αριθμός των γυναικών που απασχολούνται στην επιστημονική έρευνα και στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας έχει αυξηθεί σημαντικά. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι σχεδόν το 36% των εργαζομένων γυναικών έχουν ανώτατη εκπαίδευση. Οι γυναίκες έχουν γίνει επιχειρηματίες.
Οι Ιρανές γυναίκες δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα, συμμετέχοντας σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (δομές της κοινωνίας των πολιτών) σε εθελοντική βάση. Περισσότερες από χίλιες μη κυβερνητικές γυναικείες οργανώσεις έχουν εγγραφεί και ασχολούνται με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, φιλανθρωπικές και αθλητικές δραστηριότητες. Εκδίδονται δεκάδες εξειδικευμένα γυναικεία περιοδικά. Υπάρχουν κέντρα για τη μελέτη των έμφυλων ζητημάτων στο Ιράν.
Οι γυναίκες συμβάλλουν σημαντικά στην πολιτιστική ζωή της χώρας στους τομείς των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της φωτογραφίας και της λογοτεχνίας.
Υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για τις Ιρανές να συμμετάσχουν σε διάφορα αθλήματα. Επιδεικνύουν τα αθλητικά τους επιτεύγματα με νίκες σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Μια σημαντική νέα εξέλιξη στην πρακτική του Ιράν ήταν η αποδοχή των γυναικών στο δικαστικό σύστημα, ακόμη και ο διορισμός τους στο δικαστικό σώμα, κάτι που προηγουμένως δεν επιτρεπόταν καθόλου από τους θρησκευτικούς νομικούς ως μη σύμφωνο με την ισλαμική παράδοση.
Οι γυναίκες του Ιράν έχουν επίσης αυξήσει την παρουσία τους στον πολιτικό στίβο. Είναι το πιο ενεργό στρώμα του εκλογικού σώματος, τόσο στην προεκλογική εκστρατεία όσο και στην ψηφοφορία. Οι Ιρανές ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την εκλογική νίκη του μεταρρυθμιστή Μ. Χαταμί και του μετριοπαθούς φιλελεύθερου Χ. Ρουχανί. Ενώ οι γυναίκες που εξελέγησαν στο πρώτο κοινοβούλιο διαδραμάτιζαν αποκλειστικά αντιπροσωπευτικό ρόλο στο Μετζλίς, αρχής γενομένης από το 5ο Μετζλίς, στο οποίο συμμετείχαν 14 γυναίκες βουλευτές, διεκδικούν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του γυναικείου εκλογικού σώματος και αναπτύσσουν προγράμματα για τη βελτίωση της κοινωνικής και υλικής κατάστασης των γυναικών και δρομολογούν τη θέσπιση νόμων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Έτσι, μόνο τα τελευταία χρόνια, το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμους για τη μείωση των ωρών εργασίας των γυναικών με παιδιά, την αύξηση της άδειας μητρότητας και του θηλασμού, τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες, τη στήριξη των γυναικών που είναι αρχηγοί οικογενειών, τον επανυπολογισμό της Μεχρίγια σύμφωνα με το επίπεδο των τιμών και άλλα. Υπάρχουν 17 γυναίκες στο 10ο κοινοβούλιο (σε θητεία από το 2016), ποσοστό μόλις 6% του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Η σημερινή παράταξη ήταν πολύ δραστήρια στην παροχή κοινωνικής στήριξης στις γυναίκες και υποστήριζε ενεργά τα συμφέροντά τους στο Κοινοβούλιο.
Οι γυναίκες έχουν εισέλθει στην τοπική αυτοδιοίκηση και εκπροσωπούνται στα ισλαμικά συμβούλια των πόλεων και των επαρχιών. Στις εκλογές του 2017, 482 γυναίκες εξελέγησαν σε δημοτικά συμβούλια και περισσότερες από 3.500 γυναίκες εξελέγησαν σε αγροτικά συμβούλια. Οκτώ γυναίκες έγιναν δήμαρχοι πόλεων και περισσότερες από 2.000 έγιναν επικεφαλής αγροτικών περιοχών. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των γυναικών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στο Χορασάν-Ραζάβι, στο Κερμάν, στη Μαζανταράν, στο Γκιλάν και ιδίως στο Σιστάν και στο Μπαλουχιστάν. Στο χωριό Αφζάλ Αμπάντ της επαρχίας αυτής, για παράδειγμα, μόνο γυναίκες εκλέχθηκαν στο τοπικό συμβούλιο.
Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, η συμμετοχή των γυναικών σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, πολλές από τις οποίες διαθέτουν γυναικείες παρατάξεις, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του γυναικείου πληθυσμού, καθώς και η ενεργός παρουσία τους στον κοινωνικό στίβο, είναι απόδειξη της επιτυχημένης ανάπτυξης μιας κοινωνίας που βρίσκεται στο δρόμο του εκσυγχρονισμού. Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες έχουν εκφράσει όλο και περισσότερο την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή στις δομές διακυβέρνησης και την προθυμία τους να ανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Υπό τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μ. Χαταμί, μια Ιρανή διορίστηκε για πρώτη φορά στη θέση της αντιπροέδρου και επικεφαλής του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος. Αυτή ήταν η πρώτη είσοδος των γυναικών στις δομές εξουσίας. Υπό την 6η και την 7η κυβέρνηση, υπήρξε ευρεία υποστήριξη των γυναικείων πρωτοβουλιών, η οποία παρείχε τη βάση για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία και οδήγησε σε αλλαγή της κατάστασης των φύλων οκτώ χρόνια αργότερα, με τους προοδευτικούς τομείς να αναγνωρίζουν την ευκαιρία συμμετοχής των γυναικών στα υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα.
Οι προεκλογικές εκστρατείες των τελευταίων ετών έδειξαν αύξηση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών βουλευτών είναι χαμηλός. Στη γειτονική Τουρκία, το ένα πέμπτο του συνόλου των βουλευτών είναι γυναίκες. Η κατάσταση στο Ιράν μπορεί να εξηγηθεί από την πολιτική κουλτούρα, όπου τα κόμματα και οι συνασπισμοί συγκροτούν λίστες με έναν μόνο υποψήφιο και μόνο το 5% των εδρών διατίθεται στις γυναίκες. Και η πλειονότητα των ψήφων κερδίζεται από γυναίκες υποψήφιες στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αυτό υποδηλώνει μια άμεση σχέση μεταξύ του υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού και της ψυχολογικής του ετοιμότητας να αντιληφθεί τις γυναίκες ως ισότιμους εταίρους στην κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας, οι γυναίκες υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Κατάφεραν να θέσουν το θέμα στη δημόσια συζήτηση και είχαν επιτυχία. Παρόλο που, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράν, ο γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι μπορεί να επιτραπεί η συμμετοχή γυναικών υποψηφίων (σύμφωνα με τον νόμο για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, μόνο ένας άνδρας (rejal) μπορεί να είναι πρόεδρος της χώρας. Ωστόσο, ο αραβικός όρος rejal έχει και μια δεύτερη σημασία στα περσικά, αυτή του πολιτικού προσώπου. Αυτή η έννοια έχει χρησιμοποιηθεί από νομικούς για να δικαιολογήσει τη δυνατότητα των γυναικών να θέσουν υποψηφιότητα για πρόεδρος), καμία γυναίκα δεν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα αυτό. Γυναικείες ακτιβίστριες έχουν προσπαθήσει να εμπλακούν σε προεδρικές εκστρατείες και στο παρελθόν. Μία από τις πρώτες υποψήφιες ήταν η κόρη του Αγιατολάχ Ταλεγκανί, Α. Ταλεγκανί, το 2001, αλλά το Παρατηρητήριο δεν συζήτησε καν αυτό το ενδεχόμενο εκείνη την εποχή. Οι γυναίκες έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, το οποίο αποτελείται κυρίως από υψηλόβαθμους κληρικούς. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, οι γυναίκες εγγράφηκαν ως υποψήφιες, αλλά δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στις εκλογές ως αποτέλεσμα των ελέγχων επαλήθευσης.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας, το θέμα της ένταξης των γυναικών στην κυβέρνηση ήρθε επίσης στο προσκήνιο. Οι δυνατότητες αυτές συζητήθηκαν ενεργά στα μέσα ενημέρωσης, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και στις συναντήσεις των κομμάτων και των οργανώσεων.
Ο πρώην πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ήταν ο πρώτος που έδειξε την προθυμία του να συμπεριλάβει γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο. Ωστόσο, η απόφαση του προέδρου έτυχε αμφιλεγόμενης υποδοχής από την ιρανική κοινωνία στο σύνολό της καθώς και από τις θρησκευτικές αρχές. Οι Μαρτζά οτ-τακλιντί Κουμά, Αγιατολάχ Σαφί Γκολπαεγκανί και Αγιατολάχ Μακαρέμ Σιραζί, εξέδωσαν μηνύματα έντονα επικριτικά για τη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο ως νόμιμο. Αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής γυναικών στην κυβέρνηση εκφράστηκαν από ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προτεινόμενων υποψηφίων και από εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων. Ωστόσο, κατά την πιο έντονη στιγμή της συζήτησης για το θέμα, ο θρησκευτικός ηγέτης προέτρεψε τους βουλευτές του Μετζλίς να υποστηρίξουν τις προτεινόμενες από τον πρόεδρο προτάσεις, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεση υποστήριξή του για τις εν λόγω προεδρικές πρωτοβουλίες.
Η επιβεβαίωση της M. Βαχίντ Νταστερντί ως υπουργού Υγείας της χώρας είναι το αποτέλεσμα πολυετούς αγώνα των ιρανών γυναικών για την άσκηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με τα λόγια της Μ. Μπεχρούζι, επικεφαλής της Ένωσης Γυναικών Zeinab και ηγέτιδας συντηρητικών γυναικείων ομάδων, “η ψήφος εμπιστοσύνης για τις γυναίκες στο Μετζλίς αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στην ίδια την ιρανική κοινωνία.
Δυστυχώς, στις δύο κυβερνήσεις του X. Ρουχανί δεν υπάρχουν γυναίκες, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεσμεύτηκε επανειλημμένα να ανοίξει περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, γυναίκες απασχολούνται ως σύμβουλοι του προέδρου και στο γραφείο του. Το 2016, για πρώτη φορά, μια γυναίκα διορίστηκε πρέσβειρα του ΙΡάν.
Στη χώρα δραστηριοποιούνται πολιτικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών: η Ένωση Γυναικών της Ισλαμικής Επανάστασης, η Ένωση Zeinab, η Ένωση Γυναικών για τη Μουσουλμανική Ανανέωση και άλλες.
Η σημαντική αύξηση της εκπαίδευσης των γυναικών και η αυξημένη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας επέφερε αλλαγές στην κατάσταση των φύλων και έθεσε νέες προκλήσεις για την ιρανική κοινωνία.
Έτσι, σύμφωνα με τις στατιστικές, η αύξηση του πληθυσμού στο Ιράν την τελευταία δεκαετία ήταν 1,2% και το ποσοστό γεννήσεων ανά γυναίκα μειώθηκε στο 1,8, το οποίο είναι κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η μέση οικογένεια είναι 3,3 άτομα. Η μέση ηλικία των κοριτσιών κατά τον πρώτο γάμο αυξήθηκε από τα 19 στα 23 έτη. Και ο αριθμός των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών που προτιμούν το γάμο έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα στη δεκαετία, ενώ μόνο το 75% των κοριτσιών ηλικίας 20 έως 25 ετών είναι παντρεμένα. Οι ειδικοί που αξιολογούν την κατάσταση αποδίδουν τις αλλαγές αυτές σε παράγοντες εκσυγχρονισμού, ένας από τους οποίους είναι η αύξηση της εκπαίδευσης των γυναικών και η επιθυμία τους να συμμετέχουν στην οικονομική και πολιτική ζωή. Ωστόσο, οι τάσεις αυτές, οι οποίες οδηγούν σε μείωση της αύξησης του πληθυσμού και σε μελλοντική μείωση του εργατικού δυναμικού, προκαλούν ανησυχία στον κλήρο και στα συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας. Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια εκφράζεται για την αύξηση της ηλικίας γάμου, τους αδήλωτους γάμους και τη μείωση του αριθμού των παιδιών στην οικογένεια, που οδηγούν σε αποδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών, διάλυση της οικογένειας και κατάρρευση των οικογενειακών αξιών. Στο πλαίσιο των διεργασιών που καταγράφονται στο Ιράν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα διαζύγια αυξάνονται, με ένα διαζύγιο για κάθε 3,9 γάμους, βάσει του έτους 1395, με τον υψηλότερο αριθμό να εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της οικογενειακής ζωής.
Εκφράστηκαν ανοιχτά φόβοι σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία, καθώς σε μια κατάσταση υψηλής ανεργίας αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στην αγορά εργασίας και σε μείωση των θέσεων εργασίας για τους άνδρες, των οποίων τα εκπαιδευτικά προσόντα είναι χαμηλότερα. Έχει υποστηριχθεί ότι οι διαδικασίες που σχετίζονται με την αύξηση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των γυναικών μπορεί όχι μόνο να οδηγήσουν σε μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας στο εγγύς μέλλον, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν προϋπόθεση για μια κατάσταση κρίσης στο συνηθισμένο σύστημα κοινωνικών και έμφυλων σχέσεων. Έτσι, η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης οδηγεί στην οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, η οποία από την άποψη της πραγματικότητας της σύγχρονης ζωής μπορεί να θεωρηθεί ως θετική τάση, αλλά δεν ταιριάζει με το μοντέλο των οικογενειακών αξιών που βασίζονται στις ισλαμικές παραδόσεις και νοοτροπία.
Οι εκπρόσωποι του παραδοσιακού κλήρου είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από αυτές τις εξελίξεις. Υπό την πίεσή τους, αναπτύσσονται προγράμματα για την “επιστροφή των γυναικών στην οικογένεια”. Ορισμένοι σιίτες κληρικοί ζητούν επανισλαμοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωριστή εκπαίδευση, απαγόρευση της εργασίας των γυναικών στο δημόσιο εμπόριο και την εστίαση, προκειμένου να βελτιωθούν τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας.
Την τελευταία δεκαετία, ο θεσμός του προσωρινού γάμου έχει προωθηθεί ενεργά ως συμβατός με τη Σαρία. Ορισμένες από τις κορυφαίες θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας έχουν επίσης ταχθεί υπέρ των προσωρινών γάμων, θεωρώντας τους ως έναν τρόπο εισαγωγής των νέων στην οικογενειακή ζωή. Ωστόσο, η στάση των γυναικών απέναντι στους προσωρινούς γάμους, καθώς και της κοινωνίας στο σύνολό της, είναι έντονα αρνητική, παρόλο που το Μετζλίς έχει εγκρίνει νόμο για τα δικαιώματα των παιδιών που γεννιούνται σε προσωρινούς γάμους.
Παρά τις σημαντικές προόδους στα δικαιώματα των γυναικών και την πραγματική αλλαγή στην προσέγγιση του ρόλου τους στην κοινωνία, οι ίδιες οι γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάσταση. Θίγουν το ζήτημα των διακρίσεων στους τομείς της απασχόλησης, όπου οι γυναίκες έχουν σημαντικά λιγότερες ευκαιρίες από τους άνδρες, των συνθηκών εργασίας, της επαγγελματικής εξέλιξης και των μισθολογικών επιπέδων. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σημαντικά υψηλότερο, φθάνοντας το 21,8% τα τελευταία χρόνια, έναντι 10,4% για τους άνδρες. Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί για τις γυναίκες στην επιλογή επαγγέλματος.
Οι γυναίκες διεκδικούν ίσα δικαιώματα και διαμαρτύρονται για διάφορες μορφές διακρίσεων και βίας. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες δράσεις για την υποστήριξη διαφόρων αιτημάτων των γυναικών, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί ένα ενιαίο, οργανωμένο κίνημα για την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους. Δεν συμμερίζονται όλες οι γυναίκες την επιθυμία για περαιτέρω απελευθέρωση των σχέσεων των φύλων στην κοινωνία.
Ένα μέλος της κοινωνίας των μαχόμενων κληρικών, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μ. Πουρμοχαμαντί, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα “Χιτζάμπ: Ευθύνες και εξουσίες του Ισλαμικού Κράτους” δήλωσε την ανάγκη να αναβιώσει η παράδοση των προσωρινών γάμων που υπάρχει στο Ισλάμ, βλέποντας σε αυτούς ένα μέσο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανηθικότητας της νεολαίας σε θέματα σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων.
Σήμερα στο Ιράν, παρά τη σημαντική προσοχή που δίνεται στις γυναίκες και την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων τους στο επαναστατικό κίνημα και τη δημόσια ζωή, παρατηρούνται δύο προσεγγίσεις όσον αφορά την αξιολόγηση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Από τη μία πλευρά, αυξάνεται η συνειδητοποίηση ότι οι γυναίκες διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και πρακτική εμπειρία, ότι ο ρόλος τους στην εξασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος αυξάνεται συνεχώς και ότι μπορούν να είναι ισότιμοι εταίροι με τους άνδρες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκε η πεποίθηση ότι οι γυναίκες μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή, αλλά ότι η εστίαση πρέπει να είναι στη γέννηση και την ανατροφή των παιδιών σύμφωνα με τις θρησκευτικές, ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτικές παραδόσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση στη σύγχρονη κοινωνία ότι ορισμένες διατάξεις της Σαρία και οι ιστορικές παραδόσεις της χώρας παραμένουν το κύριο εμπόδιο για την περαιτέρω υλοποίηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των γυναικών και την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων εις βάρος των γυναικών. Τις τελευταίες δεκαετίες, η αναντιστοιχία μεταξύ των νόμων που διέπουν την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των γυναικών και του πραγματικού τους ρόλου στην κοινωνία γίνεται όλο και πιο εμφανής. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται όχι μόνο από τα ηγετικά στρώματα της κοινωνίας, από νομικούς και κοινωνιολόγους, αλλά και από τον προοδευτικά σκεπτόμενο κλήρο.
Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στην ισλαμική σκέψη. Ορισμένες θρησκευτικές προσωπικότητες και Φακίχ τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης των παραδοσιακών ερμηνειών των κορανικών κειμένων και προτείνουν την επανεξέτασή τους υπό το πρίσμα των σύγχρονων προτύπων. Ορισμένοι ισλαμιστές εκσυγχρονιστές βλέπουν ακόμη και τη δυνατότητα να παραχωρηθεί στις γυναίκες το δικαίωμα της Ιτζτιχάντ. Σύμφωνα με αυτές τις πεποιθήσεις, πολλοί παραδοσιακοί κανόνες καθιερώθηκαν κατά την περίοδο της πρώιμης ισλαμικής κοινωνίας. Οι αλλαγές στην πραγματικότητα της ζωής συνεπάγονται επίσης αλλαγές στους κανόνες. Ωστόσο, πιστεύουν ότι “κατά την ανάπτυξη νέων κανόνων, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η θεία ιδέα και το πνεύμα της αλήθειας που αρχικά ενστάλαξε ο ίδιος ο Προφήτης”.
Ωστόσο, ακόμη και η παραχώρηση δικαιωμάτων στις γυναίκες δεν σημαίνει πάντα ότι αυτά θα εκπληρωθούν. Η ενδυνάμωση που δόθηκε στις γυναίκες στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση μπορεί να μην μεταφράζεται πάντα στην πραγματικότητα λόγω των ανδρικών σοβινιστικών (mardansalari) συμπεριφορών που επικρατούν στη χώρα. Πολλές παραδόσεις και έθιμα που υποβαθμίζουν τις γυναίκες έχουν διατηρηθεί από την προϊσλαμική εποχή και δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ. Η αλλαγή αυτών των συμπεριφορών και η εξάλειψη των αρχαϊκών παραδόσεων είναι δυνατή μόνο μέσω της θεσμοθέτησης των αλλαγών που έχουν ήδη συντελεστεί στην κοινωνία και σχετίζονται με το νέο ρόλο της γυναίκας και τη διαμόρφωση νέων έμφυλων στερεοτύπων. Η αντίληψη του νέου ρόλου της γυναίκας ως πλήρους εταίρου των ανδρών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας είναι δυνατή μέσω της περαιτέρω προόδου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην πορεία του κοινωνικοοικονομικού και κοινωνικοπολιτιστικού εκσυγχρονισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.