Το διάγραμμα που εξηγεί τα πάντα

Ended soon

Το διάγραμμα που εξηγεί τα πάντα

του Mike Whitney
3 Νοεμβρίου 2022

Κοιτάξτε το παρακάτω διάγραμμα. Το διάγραμμα εξηγεί τα πάντα.

Εξηγεί γιατί η Ουάσινγκτον ανησυχεί τόσο πολύ για την εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας. Εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενοχλούν την Κίνα στα θέματα της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Εξηγεί γιατί η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν σε πείσμα των ρητών αιτημάτων του Πεκίνου. Εξηγεί γιατί το Πεντάγωνο συνεχίζει να στέλνει αμερικανικά πολεμικά πλοία μέσα από τα Στενά της Ταϊβάν και να στέλνει τεράστιες ποσότητες θανατηφόρου οπλισμού στην Ταϊπέι. Εξηγεί γιατί η Ουάσινγκτον δημιουργεί αντικινεζικούς συνασπισμούς στην Ασία με στόχο την περικύκλωση και την πρόκληση του Πεκίνου. Εξηγεί γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, επιβάλλοντας επαχθείς οικονομικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις της και απαγορεύοντας κρίσιμους ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας που “είναι απαραίτητοι όχι μόνο… για σχεδόν κάθε πτυχή της σύγχρονης κοινωνίας, από τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τις μεταφορές μέχρι τον σχεδιασμό και την παραγωγή κάθε είδους αγαθών”. Αυτό εξηγεί γιατί η Κίνα έχει επισημανθεί στην Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας (NSS) των ΗΠΑ ως “ο μόνος ανταγωνιστής που έχει τόσο την πρόθεση όσο και, όλο και περισσότερο, την ικανότητα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη”. Εξηγεί γιατί η Ουάσινγκτον θεωρεί πλέον την Κίνα ως τον μεγαλύτερο και πιο τρομερό στρατηγικό αντίπαλό της που πρέπει να απομονωθεί, να δαιμονοποιηθεί και να ηττηθεί.
Ο παραπάνω πίνακας εξηγεί τα πάντα, όχι μόνο τις εχθρικές διπλωματικές αιχμές που αποσκοπούν στην απαξίωση και τον εξευτελισμό της Κίνας, αλλά και τις ανοιχτά πολεμικές πολιτικές που στοχεύουν και στη Ρωσία. Οι άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Πρέπει να δουν τι πραγματικά συμβαίνει, ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν τα γεγονότα στο σωστό γεωπολιτικό τους πλαίσιο.
Και ποιο είναι αυτό το “πλαίσιο”;
Το πλαίσιο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου- ενός πολέμου που σχεδιάστηκε, υποκινήθηκε και (τώρα) διώκεται διεξοδικά από την Ουάσινγκτον και τους εντολοδόχους της Ουάσινγκτον. Αυτό είναι που πραγματικά συμβαίνει. Οι ολοένα και πιο βίαιες πυρκαγιές που βλέπουμε να ξεφυτρώνουν στην Ουκρανία και την Ασία δεν είναι το αποτέλεσμα της “ρωσικής επιθετικότητας” ή του “κακού Πούτιν”. Όχι. Είναι η πραγμάτωση μιας σκοτεινής γεωπολιτικής στρατηγικής για την καταστολή της αλματώδους ανόδου της Κίνας και τη διατήρηση του κυρίαρχου ρόλου της Αμερικής στην παγκόσμια τάξη. Μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αμφιβολία γι’ αυτό;
Όχι. Καμία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βιώνουμε τον επαναχωρισμό του κόσμου σε αντιμαχόμενα μπλοκ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε την ανατροπή 30 χρόνων Παγκοσμιοποίησης και τη μαζική αναστάτωση της εφοδιαστικής γραμμής. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη σπρώχτηκε με τα μούτρα στο ψυχρό σκοτάδι και στην αναγκαστική αποβιομηχάνιση. Όλες αυτές οι αυτοκτονικές πολιτικές επινοήθηκαν για έναν και μόνο σκοπό, για να διατηρηθεί η περίοπτη θέση της Αμερικής στο παγκόσμιο σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλη η ανθρωπότητα είναι σήμερα μπλεγμένη σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο- έναν πόλεμο που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την Κίνα από το να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου- έναν πόλεμο που έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Δείτε αυτό το απόσπασμα από ένα άρθρο στην Παγκόσμια Σοσιαλιστική Ιστοσελίδα:

Ένα άρθρο των Financial Times της 19ης Οκτωβρίου από τον Edward Luce, με τίτλο “Η ανάσχεση της Κίνας είναι ο ρητός στόχος του Μπάιντεν“, έκρουε τον εξής κώδωνα του κινδύνου: “Φανταστείτε ότι μια υπερδύναμη κήρυξε πόλεμο σε μια μεγάλη δύναμη και κανείς δεν το πρόσεξε. Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε αυτόν τον μήνα έναν ολοκληρωμένο οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας -σχεδόν δεσμεύοντας τις ΗΠΑ να σταματήσουν την άνοδό της- και ως επί το πλείστον οι Αμερικανοί δεν αντέδρασαν.
“Σίγουρα, υπάρχει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός στο εσωτερικό της χώρας που απασχολούν την προσοχή. Αλλά η ιστορία είναι πιθανό να καταγράψει την κίνηση του Μπάιντεν ως τη στιγμή που η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας βγήκε από το ντουλάπι”.
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες απαγορεύσεις για την Κίνα σε βασικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας. Μιλώντας στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ο Alan Estevez, υφυπουργός Εμπορίου για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια, ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν στην Κίνα την πρόσβαση στην κβαντική επιστήμη της πληροφορίας, τη βιοτεχνολογία, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ή τους προηγμένους αλγορίθμους. Ο Estevez παραδέχθηκε ότι αυτό συζητείται ήδη ενεργά. “Θα καταλήξουμε να κάνουμε κάτι σε αυτούς τους τομείς; Αν ήμουν άνθρωπος που στοιχηματίζει, θα έβαζα λεφτά σε αυτό”, είπε…..
Ο Luce ολοκλήρωσε το άρθρο του στους Financial Times που αναφέρθηκε παραπάνω δηλώνοντας: “Θα πετύχει το στοίχημα του Μπάιντεν; Δεν απολαμβάνω την προοπτική να το μάθω. Καλώς ή κακώς, ο κόσμος μόλις άλλαξε με κλαψούρισμα και όχι με κτύπημα. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι…”…(“Ο τεχνολογικός πόλεμος του Μπάιντεν εναντίον της Κίνας“, World Socialist Web Site)

Για άλλη μια φορά, κοιτάξτε το διάγραμμα. Τι σας λέει;
Το πρώτο πράγμα που σας λέει είναι ότι οι εχθροπραξίες που βλέπουμε στην Ουκρανία (και τελικά στην Ταϊβάν), μπορούν να αποδοθούν σε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Βρίσκεται σε πορεία να ξεπεράσει την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στη δεκαετία. Και με την ανάπτυξη, έρχονται ορισμένα οφέλη. Ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα θα γίνει φυσικά ο περιφερειακός ηγεμόνας της Ασίας. Και, ως περιφερειακός ηγεμόνας της Ασίας θα είναι σε θέση “να διευθετεί τις περιφερειακές διαφορές προς όφελός της και να απονομιμοποιεί την περιφερειακή και παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ”.
Μπορείτε να δείτε το πρόβλημα εδώ;
Για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι ΗΠΑ έχουν προσανατολίσει την εξωτερική τους πολιτική γύρω από μια στρατηγική “επανεξισορρόπησης των δυνάμεων” που ονομάζεται “στροφή προς την Ασία”. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην πιο πολυπληθή και ευημερούσα περιοχή του κόσμου, την Ασία. Μπορείτε να δείτε πώς η άνοδος της Κίνας εκτροχιάζει το σχέδιο της Ουάσινγκτον για το μέλλον;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να το αφήσουν αυτό να συμβεί χωρίς μάχη. Η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να αφήσει την Κίνα να την απομακρύνει δια της βίας από τις αγορές στις οποίες σχεδιάζει να κυριαρχήσει. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Και αν νομίζετε ότι αυτό θα συμβεί, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάνε σε πόλεμο για να αποφύγουν ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ θα παίζουν το “δεύτερο βιολί” στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής έχει ήδη αποφασίσει ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά με την Κίνα γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Έτσι, η θέση μας είναι απλή: πιστεύουμε ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό είναι το μόνο που λέμε. Οι καταστροφές που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι απλώς η πρώτη ομοβροντία σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, μαζική παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, μια καταστροφική κατάρρευση των παγκόσμιων γραμμών εφοδιασμού, εκτεταμένο και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, τη σταθερή επανεμφάνιση του ακραίου εθνικισμού και τον επαναχωρισμό του κόσμου σε αντιμαχόμενα μπλοκ. Τι άλλες αποδείξεις χρειάζεστε;
Και όλα αυτά είναι οικονομικά. Οι ρίζες αυτής της σύγκρουσης μπορούν να ανιχνευθούν σε όλες τις κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, στην άνοδο της Κίνας και στην αναπόφευκτη παρακμή των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια περίπτωση που η μια αυτοκρατορία αντικαθιστά την άλλη. Φυσικά, μια μετάβαση αυτού του μεγέθους πρόκειται να δημιουργήσει τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια κατανομή ισχύος. Και μαζί με αυτές τις αλλαγές θα έρθουν περισσότερα σημεία ανάφλεξης, περισσότερες καταστροφές και η διαφαινόμενη προοπτική πυρηνικού πολέμου. Και έτσι ακριβώς εξελίσσονται τα πράγματα.
Πώς εξηγεί λοιπόν το διάγραμμα αυτό τι συμβαίνει στην Ουκρανία;
Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία στην πραγματικότητα στοχεύει την Κίνα και όχι τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν είναι ισότιμος ανταγωνιστής και η Ρωσία δεν έχει τα οικονομικά μέσα να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια τάξη. Ο NordStream, ωστόσο, αποτέλεσε σημαντικό κίνδυνο για τις ΗΠΑ, καθώς ενίσχυσε σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία. Η συμμαχία Μόσχας-Βερολίνου -η οποία ήταν αμοιβαία επωφελής και καθοριστική για τη γερμανική ευημερία- έπρεπε να σαμποταριστεί για να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση που θα έφερνε τις ηπείρους πιο κοντά στη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον έπρεπε να το σταματήσει αυτό προκειμένου να διατηρήσει τον οικονομικό της ασφυκτικό έλεγχο στην Ευρώπη και να υπερασπιστεί το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ακόμα κι έτσι, κανείς δεν περίμενε ότι οι ΗΠΑ θα ανατίναζαν τον ίδιο τον αγωγό σε μια -όπως φαίνεται- μεγαλύτερη πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας στην ιστορία. Αυτό ήταν πραγματικά σοκαριστικό.
Στην ουσία, η Ουάσινγκτον βλέπει τη Ρωσία ως εμπόδιο στο σχέδιο “pivot” για την περικύκλωση, απομόνωση και αποδυνάμωση της Κίνας. Αλλά η Ρωσία δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ- ούτε κατά διάνοια. Αυτός ο χαρακτηρισμός ανήκει στην Κίνα.
Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος διεξάγεται για τον περιορισμό της Κίνας και όχι της Ρωσίας. Αυτό που υποδηλώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ότι -μεταξύ των ελίτ της εξωτερικής πολιτικής- υπάρχει γενική συμφωνία ότι: Ο δρόμος προς το Πεκίνο περνάει από τη Μόσχα. Αυτή φαίνεται να είναι η ομόφωνη άποψη. Με άλλα λόγια, οι ισχυροί των ΗΠΑ θέλουν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία προκειμένου να εξαπλώσουν τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλη την Ασία. Τελικά, ο στρατός θα κληθεί να επιβάλει την οικονομική κυριαρχία της Ουάσινγκτον επί των νέων ασιατικών υπηκόων της. Αν έρθει ποτέ αυτή η μέρα.
Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να πετύχει το φιλόδοξο σχέδιό της η Ουάσινγκτον, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα το εφαρμόσει όπως και να έχει. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γυρίσει το ρολόι πίσω στη φευγαλέα “μονοπολική στιγμή” και στον εξίσου βραχύβιο Αμερικανικό Αιώνα. Πρόκειται για μια τραγωδία πέρα από κάθε λογική.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.