Σε ποιον ανήκει η Huawei;

Ended soon

 

Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην εμπειρική ανάλυση του συστήματος συμμετοχών των εργαζομένων της Huawei που κρύβεται πίσω από την ταχεία ανάπτυξή της και την κατέστησε τον κορυφαίο κινεζικό κατασκευαστή επικοινωνιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πτυχή της διακυβέρνησής της, την οποία η βιβλιογραφία δεν έχει αποκαλύψει σε βάθος. Με ερευνητικό ερώτημα “Σε ποιον ανήκει η Huawei;”, ρίχνει φως στο υπόβαθρο και τον μηχανισμό του συστήματος συμμετοχής των εργαζομένων της επιχείρησης και τον ρόλο του στη διακυβέρνηση της επιχείρησης, αντλώντας από δημόσια διαθέσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών βάσεων δεδομένων, της προηγούμενης βιβλιογραφίας, των πληροφοριών που παρέχονται από την Huawei κατόπιν αιτήματος, όποτε είναι απαραίτητο. Ως αποτέλεσμα, αποκαλύπτονται τα ακόλουθα σημεία:
(1) Η Huawei Technologies ανήκει εξ ολοκλήρου στην εταιρεία χαρτοφυλακίου της με την επωνυμία Huawei Investment & Holding, η οποία εφαρμόζει ένα σύστημα συμμετοχής των εργαζομένων μέσω του συνδικάτου της και το 99 % περίπου του μεριδίου ανήκει στους εργαζομένους.
(2) Όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, η επιχείρηση συγκεντρώνει όλες τις μετοχές των εργαζομένων στο συνδικάτο της. Υπό τον περιορισμό της έκδοσης κανονικών μετοχών στους εργαζομένους της, οι μετοχές που κατέχουν οι εργαζόμενοι σχεδιάζονται ως εικονικές μετοχές, οι οποίες συνοδεύονται από δικαιώματα μετόχων, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, των δικαιωμάτων ψήφου και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως διατυπώνονται στον εταιρικό νόμο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
(3) Οι μετοχές των εργαζομένων είναι νομίμως καταχωρημένες στο όνομα της The Huawei Investment & Holding Co., Ltd. Trade Union Committee, αλλά ανήκουν ουσιαστικά στους εργαζόμενους και ελέγχονται χωριστά από τα περιουσιακά στοιχεία του συνδικάτου.
(4) Το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Huawei είναι η Επιτροπή Εκπροσώπησης των Μετόχων των Εργαζομένων, η οποία εκπροσωπεί τους μετόχους των εργαζομένων και ασκεί τα δικαιώματά τους μέσω των εκλεγμένων Αντιπροσώπων. Οι εργαζόμενοι μέτοχοι ψηφίζουν μία ψήφο ανά μετοχή και οι Αντιπρόσωποι ψηφίζουν μία ψήφο ανά άτομο. Αν και ο Ren Zhengfei, ως ιδρυτής, έχει δικαίωμα βέτο, η άσκησή του περιορίζεται στο βαθμό που ορίζεται από τους εσωτερικούς κανονισμούς.
(5) Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα, η παρούσα εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Huawei ανήκει και ελέγχεται από τους εργαζομένους της, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές τους είναι εγγεγραμμένες στο όνομα του συνδικαλιστικού οργάνου της επιχείρησης, το οποίο όχι μόνο δημοσιοποιείται, αλλά και διαδίδεται και εφαρμόζεται εσωτερικά.
Η παρούσα εργασία, ως η πρώτη έρευνα στην αγγλική γλώσσα, εξ όσων γνωρίζει ο συγγραφέας, η επιχείρηση ανήκει και ελέγχεται από τους εργαζομένους. Συμβάλλει στην κατανόηση του Συστήματός της στο πλαίσιο του κινεζικού νομικού συστήματος και ανακαλύπτει την πραγματικότητα που κρύβεται κάτω από τους περιορισμούς λόγω του κινεζικού νομικού συστήματος και συζητά με πραγματικούς όρους, ως μία από τις πρώτες ολοκληρωμένες έρευνες του Συστήματος της Huawei από την προοπτική της διακυβέρνησης.
Αναμένονται περαιτέρω συνεισφορές μέσω των συγκριτικών μελετών, υιοθετώντας ένα παρόμοιο πρόγραμμα, με άλλες κινεζικές επιχειρήσεις που υιοθετούν ένα παρόμοιο πρόγραμμα, και συγκεντρώνοντας τις μετοχές των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές επιτροπές τους. Ο συγγραφέας υποθέτει ότι η παρούσα εργασία χρησιμεύει ως το πρώτο βήμα προς μια σειρά παγκόσμιων συγκριτικών μελετών για τον εμπλουτισμό των συμπερασμάτων μας όχι μόνο σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των χωρών με διαφορετικά οικονομικά και νομικά συστήματα, αλλά και σχετικά με τις αρχές του σχετικού προγράμματος που ταιριάζει στις επιχειρήσεις με παγκόσμιες δραστηριότητες.
Το υπόλοιπο της εργασίας αποτελείται από την εισαγωγή, τη βιβλιογραφική επισκόπηση, τη συζήτηση και τις επιπτώσεις πριν καταλήξουμε στα συμπεράσματα. Η συζήτηση καλύπτει το νομικό υπόβαθρο, την ιδιοκτησία των εργαζομένων και τη συμμετοχή των συνδικάτων, τη δομή διακυβέρνησης και συναφή θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.