Bloomberg: Η Ουάσινγκτον στρέφεται στην Άγκυρα για να αυξήσει την παραγωγή οβίδων

Σε αντίθεση με την ΕΕ, οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αγοράσουν τουρκικά εκρηκτικά για να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αγορές εκρηκτικών από την Τουρκία για να αυξήσουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, αφού τα αποθέματά τους εξαντλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg.

Τα δυτικά έθνη αγωνίζονται για να προμηθεύσουν με πυρομαχικά το Κίεβο με σκοπό την διατήρηση του αγώνα του κατά της Ρωσίας. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για εξαρτήματα όπλων έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να παράγουν περισσότερα βλήματα για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ βασίζονται ήδη στην Τουρκία για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών και σκοπεύουν να αγοράσουν τα τουρκικής κατασκευής προωθητικά τρινιτροτολουόλιο και νιτρογουανιδίνη για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για εγχώρια αμυντική παραγωγή, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Bloomberg αντιπαραβάλλει την προσέγγιση των ΗΠΑ με εκείνη της ΕΕ. Τα μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ “δεν έκαναν χρήση κονδυλίων για αγορές από την Τουρκία λόγω της αντίστασης της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου“, σημειώνει το δημοσίευμα. Η πολιτική αυτή δεν άλλαξε ακόμη και όταν τα κράτη μέλη καθυστερούσαν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέχρι τον Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ είχαν τα δικά τους σημεία διαμάχης με την Άγκυρα, μεταξύ άλλων, για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που ώθησε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να διώξει τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η συνεργασία για τα βλήματα πυροβολικού “θα βασιστεί” στην πρόσφατη απόψυξη των σχέσεων, σύμφωνα με το Bloomberg. Αφού η Άγκυρα ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον ενέκρινε τον Ιανουάριο την πολυαναμενόμενη αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης από την Τουρκία.

Η τελευταία προσπάθεια να σταματήσει η συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων ηττήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο γερουσιαστής Ραντ Πολ υποστήριξε στο κογκρέσο, ότι η συμφωνία θα ενθάρρυνε την τουρκική “κακή συμπεριφορά”.

Η Victoria Nuland, η απερχόμενη ανώτερη διπλωμάτης των ΗΠΑ που κατείχε επί χρόνια το χαρτοφυλάκιο της Ουκρανίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στο CNN Türk τον Ιανουάριο ότι η Ουάσινγκτον θα ήταν “ευτυχής να καλωσορίσει την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35“, υπό την προϋπόθεση ότι το ζήτημα των ρωσικών οπλικών συστημάτων θα “επιλυθεί”.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Έχει επίσης δηλώσει ότι οι δωρεές δυτικών όπλων μόνο θα παρατείνουν τις εχθροπραξίες χωρίς να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με τα κράτη της ΕΕ, η Τουρκική Δημοκρατία έχει αρνηθεί να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.