Σενεγάλη: Ο Bassirou Diomaye Faye κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα

Ο 44χρονος ήταν γενικός γραμματέας του κόμματος PASTEF, μιας σημαντικής δύναμης της αντιπολίτευσης στη Σενεγάλη, η οποία απαγορεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Faye κατέβηκε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία.

Ο αντιπολιτευόμενος Bassirou Diomaye Faye, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2024, αφού συγκέντρωσε το 54,28% των ψήφων στον πρώτο γύρο, με μεγάλη διαφορά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, τον πρώην πρωθυπουργό Amadu Ba, ο οποίος έλαβε μόνο το 35,79% των ψήφων.

Υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον εξέχοντα πολιτικό της αντιπολίτευσης, ο οποίος αποκλείστηκε από την εκλογική κούρσα από το Συνταγματικό Συμβούλιο, ο Faye παρουσιάστηκε ως “υποψήφιος για συστημική αλλαγή” και υπέρμαχος του “αριστερού παναφρικανισμού”.

Bassirou Diomaye Faye

Οι προτάσεις του περιλάμβανουν την εγκατάλειψη του φράγκου CFA υπέρ ενός νέου εθνικού νομίσματος, την αναστολή της αλιευτικής συμφωνίας με την ΕΕ και τη μείωση των εξουσιών του προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να φύγει η Γαλλία από τη Σενεγάλη και να “επανεξεταστούν” όλες οι συμφωνίες.

Στα 44 του χρόνια, ο πρώην φορολογικός επιθεωρητής και γενικός γραμματέας του κόμματος των Αφρικανών Πατριωτών της Σενεγάλης για την Εργασία, τη Δεοντολογία και την Αδελφοσύνη (PASTEF), πρόκειται να γίνει ο νεότερος αρχηγός κράτους της Σενεγάλης.

Τόσο ο νυν εκλεγμένος πρόεδρος όσο και ο συνάδελφός του Sonko αποφυλακίστηκαν από τη φυλακή του Ντακάρ δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

 

ΠΗΓΗ 1

ΠΗΓΗ 2

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.