Ended soon
Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέπεσε με την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας των αμερικανικών στρατιωτικών βιοεργαστηρίων στο Κίεβο και την Οδησσό, όπως διαπίστωσε το “Octagon”. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να ήταν που έθεσε το deadline για το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2017-2018, επεσήμανε τους κινδύνους ανάπτυξης βιολογικών όπλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και ανησυχούσε δημοσίως για τη “σκόπιμη και επαγγελματική” συλλογή βιολογικών υλικών Ρώσων από ξένους. Εκείνη την εποχή, η πιθανότητα γενετικών όπλων συζητήθηκε ενεργά στον Τύπο. Η γενετική τεχνολογία γενικά είναι ένα ευαίσθητο και καυτό θέμα για τον πρόεδρο. Και αυτά τα νέα αμερικανο-ουκρανικά εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας ειδικεύονται στα σύγχρονα βιολογικά όπλα.
Το γραφείο για τον περιορισμό της πολεμικής απειλής (DTRA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2021 μια συμπληρωματική συμφωνία στον ιστότοπο για τις δημόσιες συμβάσεις των ΗΠΑ σχετικά με την “καταπολέμηση εξαιρετικά επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών”. Το έγγραφο αφορά το τελικό στάδιο των εργασιών για την έναρξη λειτουργίας δύο βιοεργαστηρίων στο Κίεβο και την Οδησσό. Καλύπτει τον εξοπλισμό και την κατάρτιση του προσωπικού, καθώς και τη θέση των εγκαταστάσεων σε λειτουργία. Το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε 3,6 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένα στοιχεία του εγγράφου είναι απόρρητα για λόγους ασφαλείας. Το έγγραφο αναφέρει ότι τα εργαστήρια είναι έτοιμα σε ποσοστό άνω του 90% και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου είναι επτά μήνες (επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα) από την ημερομηνία υπογραφής του (Ιούλιος 2021) έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Τα εργαστήρια κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης των Απειλών (Cooperative Threat Reduction Program). Αυτό το πρόγραμμα του Πενταγώνου ξεκίνησε το 1991 και στοχεύει τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η δημιουργία των εργαστηρίων χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο ενός από τα πέντε υποπρογράμματα, του βιολογικού. Η ενεργός συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτούς τους τομείς άρχισε μετά το πρώτο Maidan Nezalezhnosti, το 2005.
Δύο νέα εργαστήρια δημιουργούνται με βάση το Κρατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Εργαστηριακής Διάγνωσης και Κτηνιατρικής και Υγειονομικής Εμπειρογνωμοσύνης του Κιέβου και τη μονάδα της Οδησσού της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτών της Ουκρανίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής συλλογής ενδημικών στελεχών επικίνδυνων παραγόντων ασθενειών φυλάσσεται στην Οδησσό. Τα κτίρια των νέων βιοεργαστηρίων στο Κίεβο και την Οδησσό κατασκευάστηκαν το 2019, αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ιδρυτής του έργου θεωρείται η πρώην επικεφαλής του ουκρανικού Υπουργείου Υγείας, Ουλιάνα Σούπρουν (πολίτης των ΗΠΑ, γι’ αυτό και εργαζόταν με την ιδιότητα της αναπληρώτριας), με το παρατσούκλι “Δόκτωρ Θάνατος”.
Η Αμερική επεκτείνει τη γεωγραφία των βιοεργαστηρίων
Ο πρώτος αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Yury Averyanov δήλωσε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναπτύσσουν μόνο βιολογικά όπλα, αλλά εμπλέκουν και άλλες χώρες στη διαδικασία. Το “Octagon” προσπάθησε να κατανοήσει αν η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για βιολογικό πόλεμο, πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις με θανατηφόρους ιούς και αν είναι δυνατή η εξουδετέρωση της πιθανής απειλής.
Οι εργασίες στο πλαίσιο της σύμβασης εκτελούνται από τον έμπειρο εργολάβο της αμερικανικής κυβέρνησης, τον όμιλο Jacobs, και συγκεκριμένα από το τμήμα CH2M Hill. Η ανάγκη για την προσθήκη δικαιολογείται από το πρόσθετο κόστος και την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας COVID-19. Η ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι το έργο αυτό είναι σημαντικό και επείγον για την κυβέρνηση των ΗΠΑ: περαιτέρω πιθανές καθυστερήσεις χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες και “η DTRA απαιτεί την επείγουσα ολοκλήρωση και παράδοση και των δύο εργαστηρίων για να διασφαλιστεί η ενεργός και ασφαλής εκτέλεση της αποστολής της DTRA”.
“Και οι δύο εγκαταστάσεις ανήκουν και διασφαλίζονται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά καμία από τις δύο δεν εκτελεί επί του παρόντος ενεργές βιολογικές εργασίες, καθώς η DTRA ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να μην αρχίσουν εργασίες μέχρι να ολοκληρωθεί η αποδοχή και η ολοκλήρωση”, αναφέρεται στα υλικά της προμήθειας.
Αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο οι Ουκρανοί ιολόγοι να αρχίσουν να λειτουργούν και να τροποποιούν εργαστήρια χωρίς να το γνωρίζει η DTRA.
Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει “κλοπή ή ζημιά στον εξοπλισμό” από την πλευρά του Κιέβου και της Οδησσού. Και, πράγματι, έχουν ήδη σημειωθεί μεμονωμένες υπερβολές. Το καλοκαίρι του 2021, μια υπάλληλος του προαναφερθέντος ερευνητικού ινστιτούτου του Κιέβου πήρε δείγμα ενός επικίνδυνου ιού (νόσος των πτηνών Newcastle) από το ίδρυμα και το αποθήκευσε σε ένα συνηθισμένο ψυγείο στο διαμέρισμά της με σκοπό να το πουλήσει.
Οι χώρες του τρίτου κόσμου γίνονται πεδίο δοκιμών για νανο-όπλα.
Τα ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν τα εργαστήρια αυτά με την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά η πρεσβεία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα αυτά πλαστά. Το γεγονός είναι ότι οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν επισήμως “στην ασφάλεια των τροφίμων, στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και στην ασφαλή αποθήκευση παθογόνων και απειλητικών τοξινών, ώστε να μην πέσουν σε λάθος χέρια, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την ειρηνική έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων”. Επίσης, οι ΗΠΑ “βοηθούν στην ανάπτυξη της ικανότητας της Ουκρανίας να εντοπίζει κρούσματα που προκαλούνται από επικίνδυνα παθογόνα πριν αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια”, δικαιολογεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν τώρα 15 (άλλες αναφορές λένε τουλάχιστον 16) βιοεργαστήρια στην Ουκρανία που συνδέονται με το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.
Η DTRA (που ιδρύθηκε το 1998 με βάση την Υπηρεσία Ειδικών Όπλων) ασχολείται επίσημα με την καταστροφή πυρηνικών, χημικών και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής, τη μεταφορά, την αποθήκευση και τον παροπλισμό τους. Από το 1991 έως το 2012, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 9 δισεκατομμύρια δολάρια για εγκαταστάσεις που επιτρέπουν τον χειρισμό στελεχών θανατηφόρων ιών και βακτηρίων κατάλληλων για χρήση ως βιολογικά όπλα στη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Το πρόγραμμα έχει δεχτεί πολυάριθμους επικριτές που επισημαίνουν ότι αποτελεί προπέτασμα καπνού για τα μυστικά του Πενταγώνου και ότι οι συντάκτες του έχουν εμπλακεί όχι σε κάτι λιγότερο από βιοτρομοκρατία.
Η συμφωνία μεταξύ του Πενταγώνου και του ουκρανικού υπουργείου Υγείας για τη βιοτεχνολογία προωθήθηκε από τον γερουσιαστή Richard Lugar. Την περίοδο 2005-2009, σύμφωνα με το πρόγραμμα WikiLeaks, οι αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονταν υπό ισχυρή εξωτερική πίεση. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η δραστηριότητα στον τομέα αυτό μειώθηκε, αλλά συνεχίστηκε μετά το πραξικόπημα στη χώρα στα τέλη του 2013.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν σήμερα 15 (σύμφωνα με άλλες πηγές, τουλάχιστον 16) βιοεργαστήρια στην Ουκρανία που συνδέονται με το στρατιωτικό τμήμα των ΗΠΑ. Υπάρχουν τρία στο Κίεβο και το Λβιβ, από ένα στην Οδησσό, τη Χερσόνησο, το Τερνοπίλ, το Ούζγκοροντ, τη Βινίτσια, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ και δύο στο Ντνιπροπετρόβσκ. Στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένα από τα καταστήματα των ιολόγων των ΗΠΑ, υπήρξαν περίεργοι θάνατοι δεκάδων στρατιωτών από γρίπη των χοίρων το 2016. Μέχρι τον Μάρτιο, ο αριθμός τους ήταν εκατοντάδες.
Το 2019, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ξέσπασε επιδημία ιλαράς και μιας ασθένειας “παρόμοιας σε συμπτώματα με την πανώλη”.
“Η Octagon έδειξε την τελευταία ανακοίνωση της DTRA σχετικά με αυτά τα εργαστήρια στο πρώην μέλος της Επιτροπής Βιολογικών Όπλων του ΟΗΕ και στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Igor Nikulin. Εξήγησε ότι οι ιολόγοι του αμερικανικού στρατού προτιμούν να διεξάγουν όλα τα επικίνδυνα πειράματα σε χώρες του τρίτου κόσμου:
– Μιλάμε για συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο). Ένα τέτοιο ίδρυμα όπως το DTRA έχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατιωτική αποστολή: να δοκιμάζει τις τελευταίες εξελίξεις των ΗΠΑ σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή γονιδίων – ανθρώπους, ζώα και φυτά. Πρόκειται για τη δημιουργία βιολογικών παραγόντων – βακτηρίων και ιών. Είναι σαφές ότι αυτή είναι η δραστηριότητα των ιολόγων του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι εργάζονται σε μια γκρίζα ζώνη. Οι Αμερικανοί δεν διεξάγουν τέτοια επικίνδυνα πειράματα στα εδάφη τους, αλλά [τα κάνουν] εκεί όπου έχουν καλές θέσεις, όπου η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη και υπό τον έλεγχό τους. Και αυτό το έγγραφο τα επιβεβαιώνει όλα.
Igor Nikulin: “Ο μυστικός πόλεμος των δηλητηρίων συνεχίζεται”.
Το Octagon μίλησε με τον Igor Nikulin, πρώην σύμβουλο για τα βιολογικά όπλα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, για τα προβλήματα των χημικών πολεμικών παραγόντων.
Ο Nikulin πιστεύει ότι η τρέχουσα ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας μπορεί να σταματήσει το πρόγραμμα DTRA στην Ουκρανία:
– Ας ελπίσουμε ότι τα σχέδια αυτά θα πρέπει να αναβληθούν τόσο στο Κίεβο όσο και στην Οδησσό λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Η τεκμηρίωση αναφέρει ότι οι ημερομηνίες ολοκλήρωσης μετατοπίζονται εξαιτίας του covid. Συνολικά, οι Αμερικανοί έχουν ήδη δαπανήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τέτοια προγράμματα μόνο στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν επίσης η Γεωργία, το Καζακστάν, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά. Ελπίζω ότι η ειδική επιχείρηση θα σταματήσει όλες αυτές τις δραστηριότητες και ταυτόχρονα θα φέρει αποδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα του 1972. Βασίζομαι σε αυτό.
Η επιδημία COVID-19 τροφοδοτεί υποψίες συνωμοσίας
Η αμερικανική δραστηριότητα σχετικά με τις “βιολογικές απειλές” δεν περιορίζεται στην Ουκρανία. Ένα παρόμοιο εργαστήριο δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ στη Γεωργία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι το 2004. Η DTRA έχει επίσης ανακοινώσει σχετικά έργα στο Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και τη Μολδαβία. Στην Αρμενία έχουν συσταθεί 12 τέτοιες οργανώσεις για τη μελέτη των κρουσμάτων τουλαραιμίας.
Ήδη από τη δεκαετία του 1980, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν δοκιμάσει σενάρια για μια πιθανή βιολογική επίθεση σε μια εχθρική πόλη: 16 ταυτόχρονες επιθέσεις από μολυσμένα με κίτρινο πυρετό κουνούπια από το έδαφος και τον αέρα και μια επίθεση που περιλάμβανε ψεκασμό παθογόνου παράγοντα της τουλαραιμίας.
Περιστασιακά διαρρέουν εργαστηριακά δείγματα, και το 2012 υπήρξε κρούσμα άνθρακα στην περιοχή Gegharkunik της Αρμενίας, όπου βρίσκεται ένα από τα εργαστήρια. Και στη Γεωργία, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε ανθρώπους με τη χρήση κροτώνων και κουνουπιών ασιατικής τίγρης, φορέων διαφόρων πυρετών. Το 2014, η δημοκρατία ανέπτυξε ένα ειδικό πρόγραμμα για τις μύγες της άμμου και ένα χρόνο αργότερα, τα έντομα επιτέθηκαν στην Τιφλίδα και το Νταγκεστάν. Στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν, η DTRA μελέτησε τους τρόπους με τους οποίους οι ιοί μεταδίδονται από τα καμηλοειδή στον άνθρωπο.
Επιπλέον, πριν από δύο χρόνια, βιοεργαστήρια στην Αρμενία χρησιμοποίησαν χρήματα του Πενταγώνου για να μελετήσουν τον γονότυπο των Αρμενίων. Ωστόσο, σε μια συζήτηση με την Octagon, ο γνωστός Αμερικανός κατασκευαστής φαρμάκων και εμβολίων από τη Βοστώνη, καθηγητής και πρόεδρος της CureLab Oncology, Inc. Ο Αλεξάντερ Σνάιντερ επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν γενετικά βιολογικά όπλα κατά της Ρωσίας λόγω της ετερογένειας του πληθυσμού της.
Η CH2M Hill είναι ένας από τους κύριους αναδόχους τέτοιων έργων στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο οργανισμός συνεργάστηκε με τη CIA, ειδικούς σε θέματα βιοάμυνας, ερευνητές άνθρακα και ιολόγους που ασχολούνται με την αξιολόγηση της απειλής των τοξινών αερολύματος και των βακτηρίων Burkholderia pseudomallei (προκαλούν μελιοείδωση σε ανθρώπους και ζώα) ως πιθανό εργαλείο βιοτρομοκρατίας.
Σύμφωνα με στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, η τρέχουσα στρατιωτική ειδική επιχείρηση της Ρωσίας θα μπορούσε να σταματήσει το πρόγραμμα DTRA στην Ουκρανία.
Ηγέτες διαφόρων αριστερών οργανώσεων από όλο τον κόσμο έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της διάλυσης των στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τα εργοστάσια θανάτου. Μία από τις αναφορές επισημαίνει ότι μόνο στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Πενταγώνου δημιουργήθηκαν 1.495 εργαστήρια και εγκαταστάσεις τρίτου βαθμού προστασίας, τα οποία δεν λογοδοτούν στις κυβερνήσεις των χωρών όπου λειτουργούν και οι δραστηριότητές τους δεν είναι διαφανείς. Στις εγκαταστάσεις αυτές, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκκλησης, δημιουργούνται νέα στελέχη επιθετικών φονικών μικροβίων, ανθεκτικά στα εμβόλια. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, όπου βρίσκονταν επίσης στρατιωτικά εργαστήρια του Πενταγώνου, καθώς και σχετικά με την περίεργη μόλυνση των γεωργικών φυτών και ζώων.
Η Άννα Πόποβα, η επικεφαλής υγειονομική γιατρός της Ρωσίας, έχει επίσης προβεί σε ισχυρισμούς σχετικά με τα βιοεργαστήρια του Πενταγώνου. Μιλώντας στους συμμετέχοντες στη συνάντηση του 2019 των επικεφαλής των συμβουλίων ασφαλείας της ΚΑΚ, επέστησε την προσοχή σε κρούσματα άγνωστων προηγουμένως λοιμώξεων σε μέρη όπου είχαν ανοίξει εγκαταστάσεις υπό τον έλεγχο ιολόγων του αμερικανικού στρατού. Και τον περασμένο Απρίλιο, ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ παραδέχθηκε ότι τα στρατιωτικά εργαστήρια των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Κίνας θα μπορούσαν να αναπτύσσουν βιολογικά όπλα.
Πράγματι: κανένα επιστημονικό επίτευγμα των Αμερικανών βιολόγων δεν προβάλλεται δημοσίως και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν δημοσιεύονται σε ανοικτές πηγές.
Στη Ρωσία, τέτοια ιδρύματα έκλεισαν το 2012.
Πρόσφατα, Αμερικανοί επιστήμονες συνεργάζονται με συναδέλφους τους από το Πεντάγωνο για τη μελέτη του κοροναϊού και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Τον Ιανουάριο, ο οργανισμός αφιέρωσε ένα ξεχωριστό βίντεο στους Ρώσους δημοσιογράφους ως απάντηση στις επικρίσεις. Η Ουάσινγκτον αρνείται όλους τους ισχυρισμούς και λέει ότι στόχος της είναι να αποτρέψει τη διαρροή μικροβιακών στελεχών στο περιβάλλον στα μετασοβιετικά κράτη και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μιας βιολογικής επίθεσης στην Αμερική.
Οι ουκρανικές αρχές είναι επίσης αποφασισμένες και εξετάζουν τη χρήση απαγορευμένων “ειδικών μέσων”. Όπως ανέφερε το “Octagon” στις 23 Φεβρουαρίου, η ουκρανική ηγεσία μελετά το θέμα του εξοπλισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αγοράστηκαν στην Τουρκία με βιολογικά ή/και χημικά όπλα. Ρώτησαν τον κατασκευαστή του UAV Bayraktar αν ήταν δυνατόν να εγκατασταθεί στο όχημα “σύστημα/μηχανισμός ψεκασμού αερολύματος χωρητικότητας άνω των 20 λίτρων”. Στις 19 Φεβρουαρίου, στην ετήσια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να εγκαταλείψει το μη πυρηνικό της καθεστώς, δηλαδή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.