Το Τελ Αβίβ αδυνατεί να καταστρέψει τη Χαμάς αφού οι ΗΠΑ “γύρισαν την πλάτη”

Aξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών παραδέχονται ότι η παλαιστινιακή αντίσταση είναι απίθανο να ποδοπατηθεί, μέλη του κυβερνώντος κόμματος της χώρας δηλώνουν ότι το Τελ Αβίβ απέτυχε σχεδόν σε όλους τους στόχους του στη Γάζα μετά από έξι μήνες πολέμου

Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στην Telegraph ότι ο στόχος της κυβέρνησης να “εξαλείψει τη Χαμάς” στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστεί ανέφικτος μετά την αποχή των ΗΠΑ που “γύρισαν την πλάτη” στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Αν με ρωτούσατε αυτό πριν από έναν μήνα, θα έλεγα σίγουρα ναι, μπορούμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς, επειδή, εκείνη την εποχή, οι Αμερικανοί στήριζαν το Ισραήλ“, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος φέρεται να υπονοεί ότι η εκτίμηση αυτή “έχει πλέον αλλάξει”.

O Ισραηλινός στρατός στη Γάζα

“Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πλέον το να μπούμε στη Ράφα, που σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει κάτι δραματικό και δραστικό για να αλλάξει το κλίμα”, πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι “το Ισραήλ πιέζεται να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία, που σημαίνει ότι η Χαμάς θα μπορούσε να επιβιώσει. Τόσο η Χαμάς όσο και οι Ιρανοί βαζίσονται πάνω σε αυτό”.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η πεποίθηση εντός του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας είναι ότι η Χαμάς “επικεντρώνεται στην επιβίωση μέχρι το καλοκαίρι”, όταν η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα μπει σε πλήρη εξέλιξη.

Αν και οι πηγές της Telegraph υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν αφήσει το Ισραήλ να δώσει μόνο του αυτή τη μάχη, νέες αναφορές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον έχει αντ’ αυτού υιοθετήσει μια πιο πρακτική προσέγγιση για τον σχεδιασμό της επικείμενης επιχείρησης στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Καθώς η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα πλησιάζει στον έκτο μήνα της, η παγκόσμια κοινότητα πιέζει το Ισραήλ και τους δυτικούς χορηγούς του να σταματήσουν την αιματοχυσία και να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας για την αποτροπή του λιμού.

Παρ’ όλα αυτά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια χερσαία εισβολή στη Ράφα είναι επιβεβλημένη για να καταστραφούν τα “τελευταία εναπομείναντα” τάγματα της Χαμάς. Παρά τον ισχυρισμό αυτό, σκληρές μάχες μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να μαίνονται καθημερινά στη βόρεια και κεντρική Γάζα.

Ο Amit Halevi, νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος Likud, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα έναν “κατάλογο στρατηγικών επιτευγμάτων” τόσο για τη Χαμάς όσο και για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Halevi, τα επιτεύγματα της Χαμάς περιλαμβάνουν τη “στρατιωτική επιτυχία” της επιχείρησης “Al-Aqsa Flood” της 7ης Οκτωβρίου, τις αυξανόμενες διεθνείς εκκλήσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος, την ευρεία υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους μεταξύ των δυτικών “εμπειρογνωμόνων και διανοουμένων”, “βλάπτοντας τη συνοχή της ισραηλινής κοινωνίας” ως αποτέλεσμα ενός κύματος διαδηλώσεων με αίτημα τη διάσωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, η ενεργοποίηση πολλαπλών περιφερειακών μετώπων κατά του Ισραήλ, η μαζική εκκένωση εποίκων από το βορρά, η πολιτική απομόνωση του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή, το “κύμα αντισημιτισμού” σε όλο τον κόσμο” και ένας “αποτελεσματικός” ναυτικός αποκλεισμός πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ.

Για το Ισραήλ, ο Halevi απαριθμεί μόνο ένα στρατηγικό επίτευγμα μετά από έξι μήνες γενοκτονίας: “τη δέσμευση, την αφοσίωση και το πνεύμα εθελοντισμού εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών και των οικογενειών τους”.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.