Επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε Τ&Τ: Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα επιστήμης και τεχνολογίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία – “Είναι ζωτικής σημασίας”

Ended soon

Επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε Τ&Τ: Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα επιστήμης και τεχνολογίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία – “Είναι ζωτικής σημασίας”

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να περνάει από το επίπεδο της καινοτομίας σε μια ώριμη τεχνολογία, σύμφωνα με τον Δρ Bryan Wells.

Ορισμένες γενικές τάσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας, λέει ο Δρ Bryan Wells, Διευθυντής Έρευνας στην Αμυντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
“Οι στρατιωτικές δυνατότητες γίνονται όλο και περισσότερο ψηφιακές, κατανεμημένες και ευφυείς. Είναι όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένες”, λέει ο Wells, αξιολογώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο Wells επισκέφθηκε τη Φινλανδία για μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (STB) του Οργανισμού Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ (NATO STO). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης μαζί με τον Jyri Kosola, Διευθυντή Έρευνας των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων, Αρχιμηχανικό.
Σύμφωνα με τον Wells, η στρατιωτική τεχνολογία θα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων. Τα διάφορα συστήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους κρυπτογράφησης.
“Θα δούμε επίσης πιο αποτελεσματικά όπλα ακριβείας”, λέει ο Wells.
Το κύριο επιστημονικό-τεχνολογικό μάθημα του ουκρανικού πολέμου είναι ότι ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δυνατοτήτων χρησιμοποιήθηκε στη μάχη.
“Τα πάντα, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους ακριβείας μέχρι άρματα μάχης και νάρκες. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την επιστημονική κοινότητα πρέπει να διατηρήσουμε ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη διατήρηση όλων αυτών των στρατιωτικών δυνατοτήτων”.
Ο Wells τονίζει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συμβαδίζει με τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες.
“Είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσει το ΝΑΤΟ την τεχνολογική του ικανότητα, αλλά οι αναδυόμενες τεχνολογίες δεν έχουν αντικαταστήσει τις πιο παραδοσιακές τεχνολογίες, αλλά τις έχουν συμπληρώσει. Έτσι, το φάσμα της επιστήμης και της τεχνολογίας που απαιτείται για την υποστήριξη των ενόπλων μας δυνάμεων θα συνεχίσει να διευρύνεται, γεγονός που αποτελεί πρόκληση, αλλά πιστεύω ότι ο επιστημονικός και τεχνολογικός οργανισμός του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει”.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη προχωρήσει σε σημείο όπου, σύμφωνα με τον Wells, μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών σε ώριμο τεχνολογικό επίπεδο, παρά επιστημονική καινοτομία.
Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία των αισθητήρων και της νοημοσύνης ανοικτού κώδικα. Αυτή η επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων για την υποστήριξη της ανθρώπινης λήψης αποφάσεων μπορεί με τη σειρά της να επιταχύνει τις στρατιωτικές δυνατότητες λήψης αποφάσεων.
Στην τελευταία έκθεση τάσεων του οργανισμού επιστήμης και έρευνας του ΝΑΤΟ, η οποία καλύπτει την περίοδο 2020-2040, προβλέπεται ότι η επόμενη μεγάλη επιστημονική επανάσταση θα προέλθει από τη συνθετική βιολογία, την ικανότητα να προσδίδονται στους ζωντανούς οργανισμούς νέες ιδιότητες με την τροποποίηση του γενετικού τους υλικού.
“Αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να ισχύει”, λέει ο Wells.
“Η συνθετική βιολογία μπορεί να φέρει, για παράδειγμα, εξατομικευμένα φάρμακα, οπότε τα οφέλη είναι ξεκάθαρα. Είναι επίσης σαφές ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση”.
Η τρέχουσα συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Έρευνας ήταν η πρώτη μεγάλη επιτροπή του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε στη Φινλανδία. Ο Wells επισημαίνει ότι η Φινλανδία είναι χώρα εταίρος στον οργανισμό S&T από το 2015 και συμμετέχει σε περίπου 60 αναπτυξιακά έργα.
“Το επόμενο έτος, η Φινλανδία θα ηγηθεί ενός επιστημονικού και τεχνολογικού έργου για τη μελέτη της ανθεκτικότητας της άμυνας και του τρόπου με τον οποίο αυτή μπορεί με τη σειρά της να υποστηρίξει την ανθεκτικότητα της κοινωνίας των πολιτών. Γνωρίζω ότι η Φινλανδία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό”.
Ο συνταγματάρχης μηχανικός Kosola λέει ότι οι Φινλανδοί διαθέτουν τεχνογνωσία στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, ιδίως στον τομέα της πληροφορικής.
“Μιλάμε για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τους αισθητήρες, τα συστήματα δεδομένων και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, για παράδειγμα. Στη συνέχεια, υπάρχουν νέες έννοιες, όπως ο πόλεμος σε ρηχά παράκτια ύδατα και ο ναυτικός ναρκοπόλεμος. Για παράδειγμα, δηλαδή, η εκκαθάριση ναρκών και ο αεροπορικός πόλεμος στην Αρκτική”.
Καθώς διευρύνεται ο αριθμός των στρατιωτικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, διευρύνεται και ο όγκος της επιστήμης που απαιτείται.
“Όλο και περισσότερο, χρειαζόμαστε επιστημονικούς εμπειρογνώμονες από τομείς πέραν των παραδοσιακών φυσικών επιστημών”, λέει ο Wells.
“Ένα παράδειγμα είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε τεχνολογική κατανόηση των μηχανών που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και επιστημονική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, καθώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται τα δεδομένα που παράγουν οι μηχανές”.
Έτσι, για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και η διεπαφή με τον χρήστη είναι ένα σημαντικό ερευνητικό θέμα.
“Έχει γίνει πολλή δουλειά για την ενσωμάτωση των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών παραγόντων και των επιπτώσεών τους στον εξοπλισμό, αλλά υπάρχουν επίσης ψυχολογικές και κοινωνιολογικές πτυχές. Η επιστήμη επεκτείνεται και χρειαζόμαστε διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες”.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.