Το Ισραήλ σκοτώνει δεκάδες ανθρώπους σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Η Δυτική Ιερουσαλήμ επιμένει στη συνηθισμένη πολιτική της σιωπής μετά τη φημολογούμενη δολοφονία 40 Σύρων στρατιωτών και μαχητών που στηρίζονται από το Ιράν

Το συριακό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών κοντά στο Χαλέπι το πρωί της Παρασκευής. Από τις επιδρομές, τις οποίες η Δυτική Ιερουσαλήμ δεν έχει αναγνωρίσει, σκοτώθηκαν περίπου 40 άνθρωποι, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

“Γύρω στη 1:45 π.μ., ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση της Αθρίγια, νοτιοανατολικά του Χαλεπιού, με στόχο μια σειρά περιοχών στην ύπαιθρο του Χαλεπιού”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Το υπουργείο δεν έδωσε ακριβή απολογισμό για τις απώλειες ή τις ζημιές, αλλά ανέφερε ότι “ένας αριθμός” πολιτών και στρατιωτικού προσωπικού σκοτώθηκε και τραυματίστηκε.

Το Reuters ανέφερε 38 νεκρούς, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) – μια οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδέεται με αντικυβερνητικούς μαχητές στη Συρία – ανέφερε 43 νεκρούς.

Μαχητικό αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πετά πάνω από τη συνοριακή περιοχή με το νότιο Λίβανο

Το SOHR ακόμη υποστήριξε, ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο συγκεντρώσεις Σύρων στρατιωτών και μαχητών της Χεζμπολάχ, καθώς και μια αποθήκη όπλων που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επίθεση και συνήθως παραμένει σιωπηλό σχετικά με τις επιχειρήσεις του στους συριακούς ουρανούς. Αλλού, το εβραϊκό κράτος συνήθως παίρνει τα εύσημα για εξωεδαφικές δολοφονίες, όπως συνέβη αργότερα την Παρασκευή, όταν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον αναπληρωτή διοικητή πυραύλων της Χεζμπολάχ Αλί Αμπέντ Αχσάν Ναΐμ στη νότια λιβανέζικη περιοχή Μπαζουριέ.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο από το χτύπημα, το οποίο έδειχνε έναν πύραυλο να πλήττει το αυτοκίνητο που φέρεται να μετέφερε τον Ναΐμ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ και οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επανειλημμένα εμπλακεί σε πυραυλικές επιδρομές τύπου “tit-for-tat” από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα τον Οκτώβριο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε τον Νοέμβριο ότι οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούν στο να δεσμεύσουν τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στα λιβανέζικα σύνορα και να δημιουργήσουν “μια κατάσταση ανησυχίας, προσμονής, πανικού και φόβου στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του εχθρού”. Οι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες στη Συρία έχουν υιοθετήσει παρόμοιες τακτικές, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Ωστόσο, η συχνότητα και η ένταση αυτών των διασυνοριακών επιθέσεων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να σκοτώνουν 16 άτομα -μεταξύ των οποίων επτά νοσοκόμους- στο νότιο Λίβανο την Τετάρτη. Οι επιδρομές εξαπολύθηκαν αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε καταιγισμό ρουκετών στο Ισραήλ, σκοτώνοντας ένα άτομο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.