Σουδάν: Απαιτείται “άμεση επέμβαση” για να αποτραπεί ο λιμός

Η Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση της Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) επρόκειτο να εκδώσει επικαιροποίηση της ανάλυσης του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν στα πρόθυρα καταστροφικής πείνας. Όμως δεν μπόρεσε να το πράξει λόγω του πολέμου.

Αντ’ αυτού, η IPC δήλωσε ότι εξέτασε τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία και δημοσίευσε τον συναγερμό την Παρασκευή “για να εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία” για την επιδείνωση της κατάστασης και να πιέσει για άμεση δράση “για την πρόληψη του λιμού”.

Ο πόλεμος ξέσπασε στο Σουδάν στις 15 Απριλίου 2023 μεταξύ του σουδανικού στρατού (SAF) και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι – ο μισός πληθυσμός του Σουδάν – χρειάζονται βοήθεια και περίπου 8 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Γυναίκες και παιδιά περιμένουν να καταγραφούν πριν από τη διανομή τροφίμων που πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (ΠΕΠ) στο Thonyor, στην πολιτεία Leer, στο Νότιο Σουδάν

“Χωρίς την άμεση παύση των εχθροπραξιών και τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας … ο πληθυσμός των πολιτειών Χαρτούμ και Γκεζίρα, του Μεγάλου Νταρφούρ και του Μεγάλου Κορντοφάν, κινδυνεύει να φθάσει στα χειρότερα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού κατά την επερχόμενη  περίοδο που θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο – Μάιο του 2024”, ανέφερε η IPC.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα πιέσουν το Συμβούλιο να αναλάβει δράση για να φτάσει η βοήθεια στους πεινασμένους ανθρώπους στο Σουδάν, πιθανόν με την έγκριση διασυνοριακών παραδόσεων από το Τσαντ.

Σύμφωνα με την IPC, σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε ακραίο υποσιτισμό, εκ των οποίων 3,6 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών και 1,2 εκατομμύρια, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
Η παραγωγή δημητριακών ήταν κατά 46% χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των μαχών στις περιοχές παραγωγής πρωτογενών καλλιεργειών κατά την κορύφωση της περιόδου συγκομιδής, με τις τιμές των τροφίμων στις αγορές να είναι 73% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.